Brasilian ay-keskukset torjuvat yhdessä taantumaa

27.01.2009 11:19
SAK
Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva. Kuva: Presidência da República Federativa do Brasil

Brasiliassa viisi ammatillista keskusjärjestöä on hahmottanut yhteisen vaatimusohjelman talouden taantumaa vastaan. Järjestöt esittävät maan hallitukselle, että se asettaisi yrityksille myöntämiensä lainojen ja muun tuen ehdoksi yritysten pidättymisen irtisanomisista.

Lieventääkseen kriisiä Brasilian hallitus on antanut verohelpotuksia autonvalmistajille, rakennus- ja lentoyhtiöille sekä pankeille.

Yksityisiä pankkeja keskusjärjestöt kehottavat supistamaan anto- ja ottolainauksensa leveätä korkomarginaalia. Keskuspankin on järjestöjen mielestä alennettava tämänhetkistä 13,75 prosentin kansallista viitekorkoaan.

Ay-liikkeen riveistä nousseelta Brasilian presidentiltä Luiz Inácio Lula da Silvalta keskusjärjestöt odottavat toimia työttömyysturvan kehittämiseksi ja työntekijöiden kansallisen koulutusrahaston määrärahojen lisäämiseksi.

Työnantajat ovat tarjonneet taantuman lieventämiskeinoksi palkkojen alentamista. Keskusjärjestöistä Força Sindical on neuvotellut ehdotuksesta, mutta asettanut ehdoksi työajan tilapäisen lyhentämisen palkanalennusta suuremmalla prosenttimäärällä. Työnantajat eivät ole olleet valmiita takaamaan työpaikkojen säilymistä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.