Bangladeshin vaatetehtaille turvallisuusohjelma – mukana 70 yritystä

Bangladesghin vaatetehtaiden turvallisuutta parannetaan laajalla valvontaohjelmalla. Tehtailla aiotaan tehdä turvallisuustarkastukset seuraavan yhdeksän kuukauden aikana.
08.07.2013 16:58
SAK
Vaateketju H&M on mukana urvallisuussopimuksessa.

Riskeistä raportoidaan heti asiakasyrityksille sekä tehtaan omistajille ja johdolle, jotka velvoitetaan korjaamaan puutteet.

Accordiksi nimetyssä yhteenliittymässä on mukana alan kansainvälisiä ammattiliittoja, kampanjajärjestöjä sekä 70 kansainvälistä merkkiyhtiötä ja kauppaketjua. Suomalaisista vaateliikkeistä sopimukseen on sitounut Stockmann. Mukana on myös kansainvälisiä ketjuja, kuten H&M ja Lidl.

Yritykset toimittavat heinäkuun puoliväliin mennessä tiedot käyttämistään bangladeshilaisista tehtaista. Julkisen listan arvioidaan kattavan jopa tuhansia tehdasrakennuksia.

SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pekka Ristelä pitää ohjelman lähtökohtia lupaavina.

– Kyse on sitovasta sopimuksesta eikä pelkistä yksipuolisista lupauksista. Paikalliset ja kansainväliset ammattiliitot ovat hankkeessa vahvasti mukana. Tässä kannattaa suomalaisyritystenkin olla mukana, Ristelä kannustaa.

Yhtenä syynä tehtaiden onnettomuuksiin on pidetty sitä, että työntekijöiden järjestäytyminen on estetty.

– Turvallisuusriskien välittömän korjaamisen ohella on tärkeää, että Bangladeshin työntekijöille taataan vapaus järjestäytyä ammattiliittoihin, Ristelä painotaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.