Ay-raati: Robotit keventävät töitä

Työpaikoille tulee kokoajan viisaampia koneita ja erilaisia robotteja.
17.02.2014 12:30 karhu admin
Monilla työpaikoilla robotit ovat jo arkea. Kuvassa tuleva apteekkirobotti.

Miten robotit ovat vaikuttaneet töihin SAK:laisilla työpaikoilla, siihen vastaavat ay-raatilaiset.

Tiina Heinonen SEL

– On meillä työtä avustavia laitteita, pitkälle vietyä prosessiteollisuutta. Esimerkiksi Vantaalla ruisleipäniputtaja keventää lähinnä työtä, mutta sekin tarvitsee ihmistä seuraamaan prosessia.

– Uskon että leipurin työssä on vielä paljon käsityötä. ”Robottien” tuleminen työpaikoille pitää mielestäni nähdä mahdollisuutena. Työn keventyminen on hyvä juttu, samoin kuin uusien laitteiden edellyttämä koulutuksen lisääntyminen.

Kari Lempinen PAU

– Poistin käsittelyssä on lajittelukoneita ja optisia lukijoita. Manuaalinen työ on vähentynyt maakunnista, kun lajittelu on keskittynyt neljään suureen konekeskukseen. Mutta vielä eivät robotit jaa postia, joskin sähkökärryt helpottavat jakajankin työtä.

– Raskaita töitä on siirtynyt tai ainakin nostovaihe helpottunut pakettien käsittelyssä. Mutta jos yksitoikkoisia toistotöitä on mennyt koneille, niin niitä on myös tullut lisää toisaalle.

Tuula Kuohula TEAM

– Pakkauskoneet ovat automaattisia, mutta eivät varsinaisia robotteja. On meillä kaksi robottiakin. Toinen ottaa pullopaketit lavalta hihnalle ja toinen taas nostaa valmiit lääkepaketit lavalle.

– Meillä nämä ovat vaikuttaneet siihen, että työt ovat keventyneet. Ne ovat olleet toiminnassa jo useita vuosia. Silloin kun robotit tulivat meille, niin yksi henkilö siirtyi toisiin tehtäviin. Robotit eivät vieneet työtä keneltäkään.

Mikko Laakso Metalliliitto

– CNC-koneet, työstökoneet, erilaiset sorvit ja jyrsimet ovat olleet meillä käytössä jo vuosia. Uusin tulokas on hitsaustraktori. Sellainen otettiin käyttöön noin vuosi sitten.

– CNC-koneet ovat kasvattaneet tuottavuutta. Hitsaustraktori ei kuitenkaan pärjää ilman ihmistä, sillä sitä pitää valvoa koko ajan. Se on helpottanut kuitenkin levymiesten työtä. Lisäksi se tuottaa parempaa ja tasaisempaa laatua.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.