Ay-oikeudet vaarassa maailmalla

Ainakin 35 maan hallitukset pidättivät tai vangitsivat työntekijöitä vastustaakseen vaatimuksia paremmista työoloista ja palkoista. Yhdeksässä maassa murhia ja katoamisia käytettiin keinona lannistaa työntekijöiden järjestäytynyttä toimintaa.
23.05.2014 13:10
SAK
Sähkökaapelin korjaajia Qatarin Dohassa

Luvut ilmenevät ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n tuoreesta ay-oikeusraportista, jossa vertaillaan ay-oikeuksien toteutumista 139 maailman maassa 97 eri tekijän perusteella.

Raportti kattaa ajan keväästä 2013 tähän kevääseen. Se perustuu ammattiliittojen antamiin tietoihin.

Ainakin 53 maassa työntekijöitä erotettiin heidän pyrkiessään neuvottelemaan työehdoistaan. Vähintään 87 maan lait ja käytännöt kieltävät joidenkin alojen lakko-oikeuden.

– Tanskan ja Uruguayn kaltaiset maat näyttävät tietä vahvoilla työlaeillaan, mutta kenties yllättävästi Kreikan, Yhdysvaltain ja Hong Kongin kaltaiset maat jäävät jälkeen, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

– Maan kehitystaso näyttää olevan huono mittari siihen, kunnioittaako se perusoikeuksia, kollektiivista neuvotteluoikeutta, lakko-oikeutta säädyllisten olojen puolesta tai edes oikeutta liittyä liittoon.

Maailma jaettuna viiteen

Raportti luokittelee maailman maat viiteen ryhmään oikeuksien toteutumisen perusteella. Ryhmien alle jää vielä kahdeksan hajoamistilassa olevaa maata, kuten Keski-Afrikan tasavalta, Somalia, Syyria ja Etelä-Sudan. Niissä ei ole mitään takeita lakien toteutumisesta.

Muutoin alimpaan eli viitosryhmään putosi 24 maata, joissa perusoikeudet ovat uhattuina. Vaikka laeissa saattaa olla hyviäkin periaatteita, usein autoritaariset hallitukset eivät niistä piittaa.

Kambodžassa hallitus hyökkäsi väkivallalla työoloja arvostelleita vastaan. Arabiemiraatteissa ja Qatarissa erityisesti ulkomainen työvoima on täysin vailla alkeellisimpiakin oikeuksia. Etelä-Korea puolestaan kieltää useiden ammattiliittojen toiminnan.

Nelosryhmässä loukataan järjestelmällisesti työntekijöiden oikeuksia. Hallitus, yhtiöt tai molemmat yhdessä toimivat vahvasti murskatakseen työntekijöiden yhteistoiminnan. Ryhmään päätyi 30 maata, esimerkiksi Jemen, Yhdysvallat, Haiti ja Iran.

Kolmosryhmässä oikeuksien loukkaukset ovat säännöllisiä. Näitä maita on 33, mukana muun muassa Chile, Taiwan ja Britannia.

Kakkosryhmässä on 26 maata, joissa loukkaukset ovat toistuvia, kuten Japanissa, Unkarissa ja Sveitsissä.

Kaikki Pohjoismaat kuuluvat parhaimpaan 18 maan ryhmään. Euroopan ulkopuolelta siihen mahtuvat Barbados, Etelä-Afrikka, Togo ja koko selvityksen ykköseksi noussut Urugyay. Näissä maissa oikeuksien loukkaukset ovat satunnaisia.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.