Ay-oikeudet eivät kelvanneet Kiinalle sen ratifioidessa kansainvälisen sopimuksen

05.03.2001 11:16
SAK

Kiina ratifioi helmikuun lopulla YK:n sopimuksen taloudellisista, sosiaalisista ja kulttuurisista oikeuksista, mutta päättäjät jättivät niiden ulkopuolelle työntekijöiden oikeuden järjestäytyä ammatillisesti sekä lakko-oikeuden. Kiina perusteli ratkaisuaan toteamalla, että työntekijöiden oikeudet on turvattu Kiinassa muilla tavoilla.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL tuomitsi tuoreeltaan Kiinan päätöksen. Järjestö muistutti, että Kiina poisti lakko-oikeuden perustuslaistaan vuonna 1982 ja että yli sata itsenäistä ay-liikettä kehitellyttä työläistä on paraikaa vangittuna.

VAKL varoittaa, että päättämällä hylätä sopimuksesta ay-oikeudet Kiinan johto myöntää olevansa täysin haluton tunnustamaan kansainvälisesti omaksuttuja työelämän perusnormeja. Ay-oikeuksien kieltämisen tekee erityisen kärkeväksi kannanotoksi se, että Kiinan odotetaan lähikuukausina tulevan Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi.

Myös Kansainvälinen työjärjestö ILO on toistuvasti arvostellut Kiinaa työläisten oikeuksien polkemisesta ja ay-aktiivien pidättämisestä.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittaneet
ja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.