Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC: Työntekijöiden oikeuksia uhataan yhä useammassa maassa
Ammattiyhdistysaktiiveja murhattiin viime vuonna yhdeksässä maassa. Pelkästään Kolumbiassa heitä tapettiin 19, kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC vuosittaisessa työntekijöiden oikeuksien toteutumista seuraavassa raportissaan.
Kesäkuussa julkaistu ITUC Global Rights Index 2018 listaa työntekijöiden oikeuksien toteutumisen laeissa ja käytännössä yhteensä 142 maailman maassa. Se selvitetään 97 eri kriteerin perusteella.
Tulokset ovat huolestuttavia. Oikeuksiaan puolustavia työntekijöitä murhattiin, pahoinpideltiin, uhkailtiin tappamisella tai peloteltiin 65 maassa, kun maiden luku vuotta aiemmin oli 59.
Kolme maailman asukasmäärältään suurimpiin kuuluvaa maata – Brasilia, Indonesia ja Kiina – säätivät lakeja, jotka rajoittivat järjestäytymisvapautta ja käyttivät sotilaita työriitojen tukahduttamiseen. Sananvapautta rajoitettiin nyt 54 maassa, vuotta aiemmin 50 maassa.
Valtion toiminta riippumattomia ammattiliittoja vastaan kiihtyi entisestään Kazakstanissa, Turkissa ja Valko-Venäjällä. Kaikkiaan 59 maassa työntekijöitä pidätettiin tai vangittiin mielivaltaisesti. Edellisvuonna näin tehtiin 44 maassa.
Kymmenen maata pohjalla
Maailman kymmenen huonointa maata työntekijöille ovat Algeria, Bangladesh, Egypti, Filippiinit, Guatemala, Kambodža, Kazakstan, Kolumbia, Saudi-Arabia ja Turkki. Niiden lisäksi on vielä kymmenen romahtanutta maata, kuten Burundi, Jemen, Syyria ja miehitetty Palestiina, joissa ei ole käytännössä mitään lain turvaa työntekijöille.
Raportti jakaa maailman maat viiteen luokkaan työntekijöiden oikeuksien toteutumisen perusteella. Parhaasta ryhmästä löytyy 13 maata, mukaan lukien kaikki pohjoismaat. Tästä ryhmästä löytyy vain yksi Euroopan ulkopuolinen maa, Uruguay.
Kaksi kolmasosaa maailman maista kieltää ammatillisen järjestäytymisen joiltakin ammattiryhmiltä. Japanissakaan vankiloiden henkilökunta ja palomiehet eivät saa järjestäytyä.
ITUC laskee, että 2,5 miljardia ihmistä työskentelee epävirallisessa taloudessa ja jää työlakien ulkopuolelle. Lisäksi työlakien suojaa vaille jäävät usein alustataloudessa työskentelevät, kotiapulaiset sekä tilapäistöissä olevat.
Myönteistä kehitystä näkyy raportissa vähän. Islannissa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa äänestäjät nostivat valtaan hallituksia, jotka kaventavat sukupuolten palkkaeroa, takaavat lomaa kotiväkivallan vuoksi tai peruvat järjestäytymistä vaikeuttavia lakeja. Irlannissa freelance-journalistit ja -taiteilijat saivat kollektiivisen neuvotteluoikeuden kilpailulain muutoksella.
Heikki Jokinen / vapaa toimittaja