Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-liikkeen arvot kestävät

Uutinen

Ay-liikkeen arvot kestävät

Elina Kiviniemi (oik) ja Minna Ylimäki seminaarissa. Kuva: Sami Turunen.

SAK:n nuorten seminaari Tampereella

Tulevaisuuden päättäjät kohtaavat -seminaari käynnisti SAK:n Nuorten vuoden juhlinnan perjantaina. Tampereen Työväentalolla järjestetyssä seminaarissa tulevat ammattiyhdistysliikkeen päättäjät vaihtoivat mielipiteitä SAK:n ja liittojen entisten nuorisovastaavien kanssa. Paikalla oli 150 liittojen nuorta aktiivia sekä entiset nuorisosihteerit Lauri Ihalainen, Markku J. Jääskeläinen, Tuulikki Kannisto, Ann Selin ja Erkki Vuorenmaa.

SAK:n nuorisosihteeri Eija Harjula muistutti tervetulopuheessaan, että nuorisotyön teemat 2000-luvulla kuulostavat hyvin samoilta kuin silloin, kun nykynuoret syntyivät parikymmentä vuotta sitten:
– Onko nuorisotyö turhaa ja tarpeetonta, jos kulloinenkin sukupolvi vuorollaan nostaa esiin samoja asioita, mikään ei etene tai tilanne parane?
– Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole ongelma, vaan ennemminkin oiva osoitus ay-liikkeessä tehtävän työn perusluonteesta. Ammattiyhdistysliikkeen keskeiset arvot selvästikin kestävät ajan kuluessa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kertoi yleisön pyynnöstä omista nuorisosihteeriajoistaan:
– Se oli hieno aikaa tehdä nuorisotyötä ay-liikkeessä. Järjestäytymisaste kasvoi räjähdysmäisesti, ay-liikkeen asema vahvistui ja ihmisillä oli vankka usko tulevaisuuteen.
– Oma vaikutuksensa oli myös vuonna 1968 aikaan saadulla nykymuotoisella tulopoliittisella sopimusmenettelyllä.

PAM:in puheenjohtaja Ann Selin kysyi omassa puheenvuorossaan, miksi globalisaatiosta on tullut kirosana:
– Ay-liikkeen ajama globalisaatio oli solidaarisuutta ja ihmisten välistä yhteistyötä. Nyt meillä on globalisaatio, joka tarkoittaakin pääoman vapaata liikkuvuutta, kansainvälisen kaupan etujen ajamista ja tuloerojen massiivista kasvua.

Käydyssä keskustelussa oltiin yksimielisiä siitä, että eettinen vastuu on nimenomaan yrityksillä, mutta jokainen kuluttaja voi omalta kohdaltaan vaikuttaa ostopäätöksillään.

Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa totesi, että ihmisiltä unohtuu turhan usein ammattiyhdistysliikkeen vaikutus mm. nykyisen työttömyysturvajärjestelmän ja sosiaaliturvajärjestelmien syntyyn sekä kolmikantaisesti uudistettuun eläkejärjestelmään:
– Ammattiyhdistysliike on Suomen vanhimpiin kuuluva kansalaisjärjestö ja jäsenmäärältään kaikkein suurin. Ikämme ja kokomme eivät saa olla esteenä, etteikö ammattiyhdistysliike voisi ja saisi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, vaikuttamiseen ja jopa tarvittaessa painostamiseen.

SAK:n Nuorten vuoden tapahtumat jatkuvat lauantaina 7.6. Tampereella oman musiikkitapahtuman Arvorokin, Junnujenkka-lastentapahtuman ja Arvoturnaus-salibandykisan merkeissä.

Tiedote SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen puheenvuorosta seminaarissa

Lisätietoa SAK:n Nuorten vuodesta

Lisätiedot

Sanna Rytkönen, tiedottaja, SAK, puh. 0400-427 111