Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-liikkeelle hankkeilla oma A…

Uutinen

Ay-liikkeelle hankkeilla oma Attac-ryhmä

Attac

Viikonvaihteessa Helsingissä Suomen Attac-ryhmän perustamiskokoukseen osallistuneet ay-aktiivit sanovat, että ay-liikkeen oma keskustelufoorumi Attacin tavoitteista olisi paikallaan.

– Eduskunnassakin on oma Attac-ryhmänsä. Keskustelimme asiasta, mutta mitään muodollista valmistelua ei ole meneillään, kertoo Petra Hyvärinen, Palvelualojen ammattiliiton kansainvälisten asiain sihteeri.

Hän uskoo, että ay-liikkeen oma ryhmä perustetaan kuitenkin ihan pian. Joka tapauksessa Attacin tavoitteet näkyvät ensi viikolla SAK:n edustajakokouksessa.

– Attacin kaikki tavoitteet ovat sellaisia, jotka ay-liikekin voi ottaa omikseen tai ainakin keskustella niistä, sanoo postiliittolainen Jouko Toivonen, SAK:n Tampereen paikallisjärjestön puheenjohtaja.

Hyvärinen huomauttaa, että ay-liike on pisimpään kritisoinut globalisaation kielteisiä vaikutuksia mm. ihmisoikeuksiin. Hänen mielestään ay-liikkeen tulisikin osoittaa selvästi, että se on mukana ajamassa Attacin tavoitteita.

SAK:n nuorisosihteeri Eija Harjula valittiin Attacin 21-jäseniseen työryhmään. Hänkään ei näe ristiriitaa ay-liikkeen ja kansalaisjärjestötoiminnan kanssa.

– Keskeiset tavoitteet ja arvot ovat kummallakin on samat, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Harjula uskoo, että molemmilla on annettavaa toisilleen. Ay-liikekin voi hänen mukaansa tehdä asioita toisin.

Henkilöpohjalta

Attaciin voivat kuulua vain henkilöt. Hyvärinen sanoo seuraavansa globalisaatioon liittyvää kansalaiskeskustelua ihan yleissivistyksenkin takia.

– Kannatan niitä asioita, joita Attac ajaa. Sillä on annettavaa työhönikin ay-liikkeessä ja se tarjoaa hyvän foorumin keskustella globalisaatioon liittyvistä asioista.

Toivonen kertoo seuranneensa koko talven Attacia Internetistä. Hän sanoo allekirjoittavansa liikkeen keskeiset tavoitteet eli Tobinin veron asettamisen valuuttasijoittamiselle, veroparatiisien purun sekä köyhimpien maiden velkojen mitätöinnin, jonka Toivonen rajoittaisi vain demokraattisiin maihin.

Harjula kertoo saaneensa idean liittymisestään SAK:n sisarjärjestön Ruotsin LO:n nuorisosihteeriltä, joka on aktiivi sikäläisessä Attacissa.

Harjulan mukaan pelkoa Suomen Attacin leimautumisesta kakunheittoliikkeeksi ei ole, sillä perustamiskokouksessa irtisanouduttiin kaikenlaisesta väkivallasta.

UP/Birgitta Suorsa