Ay-liike tiivistää järjestäytymistyötä Itämeren alueella
Suomen työelämän infopisteen toiminta Tallinnassa päättyy
Suomen työelämän infopiste perustettiin vuonna 2002 osana EU:n Interreg IIIA -ohjelman rahoittamaa Suomen ja Viron välisen työmarkkinayhteistyön kehittämishanketta, joka päättyi 31.7.2005. Projektin osapuolina olivat SAK ja SAK:laiset ammattiliitot, Toimihenkilöunioni sekä Viron Ammattiliittojen Keskusjärjestö (EAKL). EU:n rahoituksen päätyttyä Tallinnan infopiste -projektia päätettiin jatkaa vuoden 2008 loppuun saakka SAK:n, sen jäsenliittojen ja Toimihenkilöunionin omalla rahoituksella.
Projektin keskeisenä tavoitteena on ollut vahvistaa yhteistyösuhteita virolaisten ja suomalaisten työmarkkinajärjestöjen ja viranomaisten välillä sekä lisätä Suomeen töihin aikovien virolaisten tietoisuutta Suomen työelämän pelisäännöistä ja ammattiyhdistysliikkeestä. Projektin yhteydessä perustettu Suomen työelämän infopiste Tallinnassa on tiedottanut ja neuvonut Suomessa työskentelyyn liittyvissä kysymyksissä. Infopisteestä on saanut perustietoa suomalaisesta palkkatasosta, verotuksesta, työehdoista ja työlainsäädännöstä sekä ammattiliittojen tarjoamista palveluista ja pohjoismaisen ammattiyhdistysliikkeen periaatteista.
Infopisteessä on vieraillut yhteensä noin 9 500 suomalaisesta työelämästä ja ay-liikkeen tarjoamista palveluista kiinnostunutta virolaista ja Viron venäläistä. Sen lisäksi on tullut noin 8 000 tiedustelua sähköpostitse ja puhelimitse. Ammattiryhmistä eniten on neuvottu rakennus-, palvelu-, metalli- ja kuljetusalan, maa- ja metsätalousalan sekä terveydenhoitoalan ihmisiä.
Projekti on tullut noteeratuksi Euroopan unionin tasolla ja saanut vuoden 2006 lopussa Euroopan komissiolta liikkuvuuden teemavuoden palkinnon (European Workers&#;8217 Mobility Award). Komission mukaan palkittujen saavutukset eurooppalaisten, kansallisten, alueellisten, paikallisten ja rajat ylittävien käytäntöjen luomiseksi olivat olleet huomattavia.
Vaikka infopiste sulkeekin ovensa, yhteistyö jatkuu. Uuden EU-rahoitteisen Baltic Sea Labour Network -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa Itämeren alueen uusien EU-maiden ay-liikkeitä, ehkäistä työvoiman sosiaalista dumppausta, vaikuttaa lainsäädäntöön ja tiedottaa työvoiman liikkumisen ongelmista ja haasteista.
– Oman projektimme loppuessa yritimme saada jatkoa työelämän tiedotukselle yhteistyössä viranomaisten ja työnantajien kanssa. Valitettavasti hanke kaatui Suomen työnantajien omaksumaan ei-linjaan, sanoo, SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen.
Hänen mukaansa osana Baltic Sea Labour Network -hanketta on tarkoitus jatkaa Virosta Suomeen töihin hakeutuvien neuvontaa ja ohjaamista ammattiyhdistysliikkeen jäsenyyteen.