Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-liike odottaa Barcelonasta …

Uutinen

Ay-liike odottaa Barcelonasta työllisyyttä edistäviä toimia

Eurooppalainen ay-liike osoittaa mieltään Barcelonassa 14.3.2002.

Euroopan unionin ylimääräinen huippukokous eli virallisemmin Eurooppa-neuvosto on koolla puheenjohtajamaa Espanjan vetämänä 15.-16.3. Kokouksen aattona Barcelonassa järjestetään työmarkkinaosapuolten huippukokous, johon osallistuvat johtotason valtuuskunnat Euroopan Ammatillisesta Yhteisjärjestöstä EAY:stä sekä työnantajajärjestö UNICEsta ja CEEPistä. Lisäksi mukana on hallitusten ja työmarkkinaosapuolten edustajia Espanjasta sekä edellisestä puheenjohtajamaasta Belgiasta ja tulevasta puheenjohtajamaasta Tanskasta.

Huomenna torstaina järjestetään myös eurooppalaisten ammattiliittojen mielenosoituskulkue, johon odotetaan yli 40 000 osallistujaa. Mielenosoituskulkueen avulla pyritään tuomaan esille eurooppalaisen ay-liikkeen vaatimuksia paremmasta työllisyydestä ja sosiaaliturvasta, työntekijöiden suuremmasta vaikutusvallasta yrityksissä, naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sekä oikeudenmukaisesta globalisaatiosta.

Tavoitteena osaamisen ja työllisyyden yhdistäminen

EU:lla ei ole työllisyysasioissa suoranaista toimivaltaa, vaikka perustamissopimuksen työllisyysluku asian keskeisyyttä korostaakin. Luxemburgin huippukokouksessa vuonna 1997 luotiin EU:hun kuitenkin erityinen työllisyysstrategia, joka velvoittaa jäsenmaat tekemään tiliä työllisyyden hoidostaan. Jäsenvaltiot ovat raportoineet työllisyyskehityksestään 1990-luvun lopulta lähtien vuosittain ja nämä raportit ovat yleensä valmistuneet kolmikantaisen valmistelun tuloksina.

Vuoden 2000 alkupuolella päättivät poliittiset johtajat Lissabonin kokouksessa ns. e-Euroopasta eli unionin ja sen kansalaisten tietoteknisen osaamisen massiivisesta kasvattamisesta Euroopan kilpailukyvyn nimissä. Yhdysvaltain katsottiin olevan edellä liian monella osaamisen rintamalla.

Ay-liike odottaa, että Barcelonassa onnistuttaisiin Luxemburgin ja Lissabonin prosessien yhdistämisessä eli työllisyyden kasvu ja ensi luokan osaaminen alkaisivat käydä käsi kädessä. Tämä tulee kuitenkin olemaan vaikeata jo siksi, että taantuma vaanii ja poliittiset kiistat ovat mahdollisia.

EAY on varoittanut ideologisesta liberalisoimis- ja yksityistämisvimmasta, joka uhkaa lisääntyä EU:ssa, eikä vähiten Italian uuden hallituksen omaksuman linjan johdosta. Jos ja kun rakennetaan osaamisen ja työllisyyden Eurooppaa, joka kykenee sekä laajenemaan että syventymään, on siinä edettävä kansalaisia ja työmarkkinaosapuolia kuunnellen.

Lisätietoja:

Markku Jääskeläinen
Eurooppa-sihteeri
markku.jaaskelainen@sak.fi