Ay-liike mielenosoituksissa sotaa vastaan ympäri maailmaa

17.02.2003 10:09
SAK
Lontoossa marssi arvioiden mukaan yli miljoona. Kuva: Stop the War Coalition.

Ay-järjestöt olivat ympäri maailmaa vahvasti mukana viikonlopun mielenosoituksissa, joissa tuomittiin Yhdysvaltojen ja Britannian suunnitelmat hyökätä massiivisilla sotilasiskuilla Irakiin. Sodanvastaisia tapahtumia oli yli 600 paikkakunnalla. Niihin osallistui miljoonia ihmisiä. Marssit rauhan puolesta olivat laajimpia yli kahteen vuosikymmeneen.

Eniten osanottajia keräsivät Lontoon, Rooman, Madridin ja Barcelonan mielenosoitukset. Britanniassa, Italiassa ja Espanjassa suuri määrä ay-järjestöjä osallistui mobilisointiin.

Pariisissa marssi järjestäjien mukaan 300 000 ihmistä. Kärjessä kulkivat ammatillisten keskusjärjestöjen CFDT:n ja CGT:n sekä vasemmistopuolueiden ja vihreiden johtajat. Ay-liikkeen, puolueiden ja kansalaisjärjestöjen yhteisiä mielenosoituksia pidettiin Ranskassa noin 50 paikkakunnalla. Niissä tuettiin Ranskan hallituksen politiikkaa, joka korostaa rauhanomaisia keinoja kriisin laukaisemisessa.

Berliinin suurmielenosoituksen järjestäjien toimisto toimi ammatillisen keskusjärjestön DGB:n tiloissa. Vetoomuksessaan järjestö varoitti, että sotilaallinen hyökkäys sisältää arvaamattoman suuria taloudellisia ja poliittisia riskejä. Sota Irakia vastaan horjuttaisi koko Lähi-idän tilannetta, DGB totesi.

Norjassa kymmenillä paikkakunnilla järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui yhteensä arviolta 100 000 ihmistä. Ay-liikkeestä näkyvästi olivat mukana muun muassa järjestäytyneet öljy- ja petrokemian työläiset ja heidän liittonsa Nopef ja OFS.

Yhdysvalloissa ay-järjestöjä oli mukana New Yorkin ja San Franciscon suurmielenosoituksissa. Australiassa ammatillinen keskusjärjestö ACTU toimi yhdessä rauhanjärjestöjen kanssa joukkokokousten järjestämisessä. Jos painostus tekee Bushin, Blairin ja Australian pääministerin Howardin edes hieman varovaisemmiksi, se merkitsee meille voittoa, sanoi ACTU:n puheenjohtaja Sharan Burrow.

Ay-järjestöjen Irakin kriisiä koskevien kannanottojen linkkihakemistoa ylläpitää Labourstart (www.labourstart.org/iraq).

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.