Ay-liike koettaa vaikuttaa G20-kokouksen linjanvetoihin

01.04.2009 10:05
SAK
The Group of Twenty (G-20)

Torstaina Lontoossa kokoontuva G20-maiden huippukokous etsii yhteisymmärrystä keinoista, joilla maailmanlaajuinen talouden syöksykierre pysäytetään ja käännetään nousuun.

Kansainvälisellä ay-liikkeellä ei ole edustajaa kokouspöydässä. Viime viikkoina ja päivinä ay-liikkeen edustajat ovat kuitenkin esittäneet näkemyksiään kriisin ratkaisemisesta keskeisille päättäjille sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla.

Ay-liikkeen edustajat ovat olleet vuoropuhelussa niin suurimpien talousmahtien ylimpien johtajien kuin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Maailman kauppajärjestön WTO:n ja Kansainvälisen työjärjestön ILOn johtajien kanssa.

Kansainvälinen ay-liike on kiteyttänyt analyysinsä ja johtopäätöksensä 23. maaliskuuta julkistettuun Lontoon julistukseen. Tärkeimmiksi asioiksi siinä määritellään seuraavat:

  • kansainvälisesti koordinoitu elvytys ja kestävä kasvusuunnitelma työpaikkojen luomiseksi, julkisten investointien varmistaminen ja köyhyyden lieventäminen;
  • maksukyvyttömien pankkien auttaminen ja rahoitusjärjestelmän sääntelyn uudistaminen;
  • toiminta palkkadeflaation riskiä vastaan ja vuosikymmeniä jatkuneen epätasa-arvon kasvun kääntäminen tasa-arvon kasvun suuntaan;
  • mittavat toimenpiteet ilmaston muutoksen hillitsemiseksi;
  • ja talouden maailmanlaajuisen hallinnan uuden järjestelmän luominen, mihin sisältyy ILOn aseman vahvistaminen ja IMF:n, Maailmanpankin ja WTO:n uudistaminen.

Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n pääsihteeri Guy Ryder esitti tiistaina, että sääntelemätön kapitalismi on epäonnistunut täydellisesti. Hänen mielestään ainoastaan koko järjestelmän perinpohjainen muokkaaminen voi ratkaista nykyhetken polttavat ongelmat.

- Olemme todella huolestuneita siitä, että G20-maiden hallitukset eivät ole vielä osoittaneet tarvittavaa johtajuutta, Ryder totesi.

- Viivyttely kaukonäköisten päätösten teossa merkitsee työpaikkojen lisämenetyksiä ja yhä uusien ihmisryhmien suistumista köyhyyteen.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.