Ay-aktiiveille vaaditaan pitkiä vankeustuomiota Espanjassa

Yleislakko Airbusin Getafen tehtaalla lähellä Madridia johti kahakkaan tehtaan porteilla syyskuussa 2010. Nyt siitä syytetään ay-aktiiveja.
18.02.2014 15:26
SAK
Airbus näkyy Getafen katukuvassa.

Syyttäjä vaatii kahdeksan vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistuksia kahdeksalle ammattiliiton aktiiville Espanjassa. Maan teollisuusliittojen kattojärjestöt pitävät syytteitä täysin perusteettomina.

– Tällainen syyte on ennen näkemätön demokratiassamme. Vastaavia vankeusrangaistuksia jaettiin Francon diktatuurin aikaan, järjestöt toteavat.

Niiden mukaan syytteet perustuvat väärille tiedoille. Järjestöt arvostelevat poliisia, joka ei ole taannut kansalaisvapauksia vaan häirinnyt ja syyttänyt otaksuttua vastapuolta.

– Väkivaltaisesti käyttäytyneiden poliisien tekemiset on jätetty kokonaan tutkimatta. He eivät epäröineet käyttää tuliaseita vaan saivat aikaan tilanteen, jossa useita ihmisiä loukkaantui.

Maan hallitus syytteiden takana?

Maan teollisuusliittojen kattojärjestöt pitävät selvänä, että syytteen takana on maan hallitus. Niiden mielestä hallitus on ristiretkellä ammattiliittoja vastaan.

– Syytetyistä maalattu kuva oikeudessa ei vastaa todellisuutta. He eivät ole roistoja eivätkä vallanpitäjiä lähellä olevia korruptoituneita huijareita. Airbusin ay-aktiivit ovat rehellisiä ihmisiä, jotka ovat omistautuneet puolustamaan työntekijöitä.

Teollisuusliitojen maailmanjärjestö IndustriALL tukee espanjalaisten jäsenjärjestöjensä näkemystä. Se on kirjoittanut Espanjan viranomaisille ja vaatii heitä luopumaan työläisten oikeuksia loukkaavasta politiikasta.

– Syyttäjän vaatimat vankeusrangaistukset ovat täysin suhteettomia syytteisiin nähden. Ne ovat vaarallinen askel kohti lakkojen säätämistä laittomiksi Espanjassa, sanoo IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.