Asunto- ja liikennepolitiikka kytkettävä yhteen

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Sauli Hievanen esittää maankäyttö-, liikenne- ja asuntopolitiikan nivomista yhdeksi kokonaisuudeksi.
27.08.2014 09:34
SAK
Sauli Hievanen SAK:n työmarkkinaseminaarissa Helsingin Korjaamolla

– Nykyinen hallintomalli on Suomen yhdyskuntarakenteelle haitallista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun väkiluvun kasvu uhkaa tukehtua asumisen ja liikenteen ahtaumaan.

Hievanen huomauttaa, että Suomen tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta yli 40 prosenttia tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Siksi on erittäin tärkeää, mitä alueella tapahtuu.

– Helsingin seudulle suunniteltu metropolihallinto ei saa kaatua hallituksen sisäisiin erimielisyyksiin. Jos pääkaupunkiseudulle saataisiin yksi yhteinen kaava, niin asuntotuotantoa, palveluja ja työpaikkoja voitaisiin sijoittaa alueelle huomattavasti kestävämmin.

Yhdyskuntarakenteen yhtenäistä suunnittelua edistäisi myös rakennetun ympäristön ministeriön perustaminen. Ministeriö vastaisi kaikista maankäyttöön, liikenteeseen ja asumiseen liittyvistä asioista.

Sauli Hievanen kiittää valtionvarainministeriötä rakennetun ympäristön ministeriön mallin mukaisesta budjettiesityksestä ensi vuodelle.

– Esityksessä Pisara-radan, Länsimetron jatkeen ja Tampereen raitiotiehankkeen rahoituksen vastineeksi kunnilta edellytetään lisää asuntotuotantoa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valtio on jo tehnyt kuntien kanssa sopimukset asuntotuotannoista. Hievanen on kuitenkin pettynyt siihen, ettei kunnille aiheudu sanktioita sopimusten laiminlyönneistä.

Sauli Hievanen puhui eilen tiistaina Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön työmarkkinaseminaarissa Helsingissä.

Sauli Hievasen esitys

<iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="/%3Ca%20href%3D"http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/38397661">http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/38397661" width="420"></iframe>

Esityksen voi ladata myös tämän linkin kautta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.