Arvopaperiomistusten julkisuudesta ei pidä tinkiä

Arvopaperien omistamisen julkisuutta ja läpinäkyvyyttä ei saa heikentää, sanoo SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen. Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän esitykset veisivät toteutuessaan tähän suuntaan.
18.08.2014 09:00
SAK
Erkki Laukkanen

Työryhmä esittää, että myös suomalaiset voisivat jatkossa kirjata omistuksensa hallintarekisteriin, jossa todellisen edunsaajan paikalla lukee häntä edustavan pankin tai etävälittäjän nimi. Lisäksi arvopaperien säilytys esitetään muutettavaksi moniportaiseksi siten, että todellinen edunsaaja tulisi vastaan vasta pitkän säilytysketjun viimeisenä portaana.

– Työryhmän esittämät muutokset vaikeuttaisivat osakeomistamiseen liittyvien valtasuhteiden selvittämistä. Samalla verotusta olisi entistä vaikeampaa kohdentaa niille, jotka saavat osinkotuloja ja myyntivoittoja sijoituksistaan, Erkki Laukkanen sanoo.

Hänen mukaansa kansainvälisen sijoitustoiminnan tuottojen verovalvonta on saatava yhtä kattavaksi kuin muiden tuotantotekijätulojen kuten palkkojen.

Kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotot ovat nykyään suurelta osin verovalvonnan ulkopuolella.

Laukkanen huomauttaa, että hallitusohjelmaan on kirjattu arvopaperimarkkinoiden omistuksen julkisuuden ja läpinäkyvyyden säilyttäminen vähintään nykytasolla. Esitetyillä muutoksilla omistamisen julkisuus ja läpinäkyvyys kuitenkin heikkenisi ja harmaan talouden torjunta vaikeutuisi.

Tutustu Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön antamaan lausuntoon työryhmän esityksistä. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.