Antila: Tuottavuus ei parane hiostamalla

Tuottavuus ei parane hiostamis- ja tehostamisajattelulla, tähdentää SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. Yritysten tulisi keskittyä parantamaan tuotteitaan, ideoimaan uusia tapoja tehdä työtä sekä markkinoimaan työnsä tuloksia.
21.07.2015 08:39
SAK
SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

– Suomalaisyritykset keskittyvät muiden Pohjoismaiden yrityksiä yksipuolisemmin kustannusten leikkaamiseen, olemassa olevien tuotteittensa ja palvelujensa elinkaaren pidentämiseen sekä prosessien tehostamiseen sen sijaan, että ne kehittäisivät uusia innovaatiota, Juha Antila kirjoittaa SAK:n Hyvä työ –blogissa.

Hän viittaa tällä Tekesin tutkimukseen (pdf), jonka mukaan henkilöstön osaamista tulisi hyödyntää etenkin tuote-, palvelu- ja markkinointi-innovaatioissa. Suomi jää näissä jälkeen muista Pohjoismaista.

– Emme tarvitse enemmän samanlaista vaan enemmän erilaista. Tämä edellyttää johtajilta kykyä innostaa työntekijöitä ideoimaan ja heittelemään uusia ajatuksia, miten voisimme tehdä asioita eri tavalla.

Antilan mielestä henkilöstön osallistaminen innovaatioiden tekemisessä olisi yksi tekijä, jolla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toivoma tuottavuushyppy saadaan aikaiseksi.

– Henkilöstön osallistaminen innovaatioiden tekemisessä on Suomen kipukohta ja sokea piste, jota ei huomioida esimerkiksi tuoreessa hallitusohjelmassa. 

Tiina-Emilia Kaunisto / SAK

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.