Ankara irtisanomistahti jatkui viime vuonna

Irtisanomisten määrä on pysynyt korkeana jo kahden vuoden ajan. SAK:n keräämien tietojen mukaan viime vuonna irtisanottiin yli 14 500 työntekijää. Toissa vuonna potkut sai hiukan useampi eli noin 15 800 palkansaajaa.
03.01.2014 13:59
SAK
Metson Rautpohjan portilla Jyväskylässä oli hiljaista syyskuussa, kun yhtiö ilmoitti irtisanomisista.

Suurin irtisanoja viime vuonna oli Metso, joka antoi potkut 1 157:lle. Seuraaviksi tulivat Renesas Mobile 808 työntekijän, STX 670 ja Nokia 579 työntekijän irtisanomisilla.

Pörssiyhtiöiden osuus kaikista irtisanomisista oli 45 prosenttia, mikä on kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin toissa vuonna.

Edellisen kerran irtisanomisten määrä ylitti viime ja toissa vuoden luvut vuonna 2009. Tuolloin potkut saaneiden määrä lähenteli 20 000:tta.

Matti TukiainenEniten henkilöstöä on vähennetty teknologiateollisuudesta. Seuraavaksi eniten irtisanoivat yksityisten palvelualojen yritykset. Niiden osuus tilastossa kasvoi varsinkin loppuvuodesta. SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen pitää palvelualan työllisyystilannetta huolestuttavana.

– Teollisuuden tuotannon kasvusta on jo ennusmerkkejä. Se ei kuitenkaan heti näy työllisyyden paranemisena, koska Suomen vientivetoinen talous kulkee hieman muun Euroopan perässä. Erityisesti kaupan alalla ja muissa palveluissa isompi työttömyysaalto saattaa siksi uhata vasta tänä vuonna.

Yt-neuvottelut lähes puolella SAK:laisista työpaikoista

Yhteistoimintaneuvottelut koskivat viime vuonna lähes 120 000:ta palkansaajaa. Isoimmat yt-neuvottelut kävi kiinteistöpalveluja tarjoava ISS Palvelut. Yhtiö lomautti neuvottelujen päätteeksi lähes kaikki 12 000 työntekijäänsä.

SAK:laisista luottamushenkilöistä 48 prosenttia ilmoitti järjestön kyselyssä joulukuussa, että työpaikalla oli vuoden aikana neuvoteltu lomautuksista tai irtisanomisista. Selvästi eniten yt-neuvotteluja oli teollisuudessa, missä ne koskivat liki 60:tä prosenttia alan yrityksistä.

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja muistuttaa, että kasvua luovat investoinnit ja osaaminen, eivät irtisanomiset ja lomautukset.

– Työllisyys- ja kasvusopimuksen maltilliset palkankorotukset, yhteisöveron roima alennus ja uudet kannustimet henkilöstön kouluttamiseksi tarjoavat yrityksille poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet työllistää, Tukiainen tähdentää.

Pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin perustuvat irtisanomis-, lomautus- ja yt-tilastot osoitteessa www.sak.fi/irtisanomistilastot. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.

SAK:n luottamushenkilöpaneelin kysely osoitteessa www.sak.fi/aineistot/tutkimukset/luottamushenkilopaneeli. Kyselyyn vastasi 1 174 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua joulukuussa 2013.

Lisätiedot

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099
SAK:n tilastoasiantuntija Tytti Jäppinen, puh. 040 768 7731

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.