Ammattitutkintojen laaja-alaisuus taattava

SAK puolustaa laajapohjaisia ammattitutkintoja. Koulutuspäällikkö Mikko Koskinen painottaa, että työssä oppimisen korostuessa liiaksi riskinä on turhan kapea ammattitaito.
14.02.2014 06:51
SAK
SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen

– Koulutuksen tulee taata riittävät eväät ammatin vaihtamiseen tulevaisuudessa. Se on monella nuorella edessä työuran aikana, toteaa Mikko Koskinen.

Ammattitutkinnon suorittaneille löytyy töitä nyt ja vastaisuudessa, kertoo tänään julkaistu Amisdialogi-tutkimus. Koskisen mukaan työelämässä pärjääminen edellyttää kuitenkin monipuolista osaamista.

SAK onkin esittänyt niin sanotun 2+1-mallin lisäämistä ammatillisessa koulutuksessa. Siinä kolmevuotisesta koulutuksesta kaksi vuotta opiskellaan oppilaitoksessa ja kolmas vuosi työssä oppisopimuksella.

Tutkimus osoittaa myös, että ammattikoulutus on monelle kutsumus.

– Aiempien selvitysten perusteella on tehty johtopäätöksiä, etteivät nykynuoret arvostaisi työtä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan omaa osaamista pidetään arvossa, Koskinen tähdentää.

Ammatillisia perustutkintoja on tällä hetkellä yli 50 ja tutkintoihin liittyviä koulutusohjelmia yli sata. Koskinen harkitsisi vähentämistä, jotta ammatillinen koulutus tuottaisi riittävän laaja-alaisia ammattilaisia.

Tukea työn perässä muuttaville

 Vastaajista lähes 60 prosenttia on dialogin mukaan valmiita liikkumaan työn perässä.

– Nyt tarvitaan uudenlaisia tapoja saada työpaikat ja tekijät kohtaamaan ympäri Suomen, Koskinen pohtii.

Tarvitaan myös erilaisia tukipalveluja nuorelle työn perässä muuttavalle, kuten raportissa ehdotetaan.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.