Ammattitaito ja motivaatio ratkaisevat

Tuottavuus ei kasva hiostamalla ja lomia leikkaamalla, sanoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. Hän vastaa viiteen väitteeseen tuottavuudesta.
09.06.2015 07:23 karhu admin
Loman pituudella ei ole merkitystä tuottavuudelle, sanoo Juha Antila.

1. Ammattitaito ja motivaatio lisäävät tuottavuutta

– Totta. Ammattitaito merkitsee kykyä tehdä työ oikein niin, että se ei aiheuta turhaa materiaalihukkaa tai ei synny laatuvirheitä tai muita negatiivisia asioita. Motivoitunut ihminen on valmis etsimään ratkaisuja, joilla työ sujuu aiempaa paremmin. Nämä ovat tuottavuuden kannalta tärkeitä asioita.

2. Tuottavuus kasvaa hiostamalla

– Väärin. Hiostaminen merkitsee usein kiirehtimistä ja huonoa työn jälkeä. Se myös lisää tapaturmariskiä ja ajan myötä fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka lisäävät sairauspoissaoloja. Lyhytkestoisena hiostaminen saattaa joskus toimia, mutta pidemmän päälle siitä koituu kallis lasku työnantajalle. SAK:n mielestä parhaaseen tulokseen päästään, kun tuottavuutta ja työhyvinvointia kehitetään samanaikaisesti.

3. Pitkät lomat syövät tuottavuutta

– Loman pituudella ei ole merkitystä tuottavuudelle, sillä tuottavuudessa on pelkistetysti kyse tuotoksen suhteesta panokseen. Tuottavuutta voidaan laskea esimerkiksi arvonlisäyksen suhteella työtuntien määrään. Jos työtuntien määrä pienenee lomien takia ja arvonlisäys säilyy ennallaan, tarkoittaa se tuottavuuden paranemista. Usein tuotannon määrä ja tuottavuus sotketaan keskenään. Näin on tapahtunut muun muassa yhteiskuntasopimuksen yhteydessä.

4. Huono johtaminen jarruttaa tuottavuutta

– Totta. Ihmisillä on usein ideoita, joilla tuottavuutta saataisiin parannettua, mutta valitettavasti liian usein työntekijöiden ideoita ei kuunnella. Tilanne voi olla myös sellainen, että ihmiset eivät uskalla tai jostain syystä halua kertoa ajatuksistaan, joilla tuottavuutta voitaisiin parantaa. Tämä ongelma liittyy nimenomaan johtamiseen.

5. Tuottavuutta ei voi nostaa loputtomasti

– Väärin. Periaatteessa tuottavuuden kasvulle ei ole rajoja. Käytännössä rajat voivat tulla vastaan joillakin aloilla tai työpaikoilla, mutta ei ole mitään ennalta määrättyä olotilaa, jolloin tuottavuus on maksimissaan.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.