Ammattiliitto voitti kiistan nollatuntisopimuksista Uudessa-Seelannissa

Starbucks, Pizza Hut ja KFC lopettavat nollatuntisopimusten käytön Uudessa-Seelannissa. Sopimuksesta kamppaillut Unite-ammattiliitto iloitsee voitostaan ja jatkaa työtä muiden pikaruokaketjujen saamiseksi mukaan.
15.04.2015 08:15
SAK
Ammattiliitto Unite kampanjoi nollatuntisopimuksia vastaan.

KFC, Pizza Hut, Carl's Jr ja Starbucks -ketjut omistava Restaurant Brands -yhtiö sopi Unite-liiton kanssa, että se lopettaa nollatuntisopimukset heinäkuun alusta.

Sopimus takaa työntekijöille vähimmäismäärän työtunteja. Mukana on myös määräys, että esimerkiksi työntekijän lähdön myötä vapautuvia työtunteja on tarjottava ensin talossa jo töissä oleville.

- Tämä on valtava askel eteenpäin pikaruokaketjujen työntekijöille, Uniten johtaja Mike Treen sanoo.

- Uusiseelantilaisten on aika kertoa näille monikansallisille voittoa tuottaville ketjuille, että niiden on lopetettava nuorten ja haavoittuvien työntekijöidensä hyödyntäminen sekä lakkautettava käytäntö, jota uusiseeelantilaiset eivät hyväksy.

Aiemmin tänä vuonna 65 ravintolan Hell Pizza -ketju suostui lopettamaan nollatuntisopimukset heti liiton otettua siihen yhteyttä.

Unite jatkaa työtä muiden pikaruokaketjujen nollatuntisopimusten lopettamiseksi. Paine kohdistuu nyt McDonald's, Burger King ja Wendy's -hampurilaisketjuihin.

McDonald's teki jo oman tarjouksen työtuntien määrän kasvattamiseksi. Ammattiliitto pitää ehdotusta silmnänkääntötemppuna, joka jättäisi työnantajalle työtuntien väärinkäytön mahdollisuuden.

Liitto kampanjoi tänään keskiviikkona sopimuksen puolesta McDonald's -ravintoloissa mielenosoituksin ja lakoin. Kampanjointi on osa tänään vietettävää pikaruokaravintoloiden työntekijöiden toimintapäivää.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.