Ammatillisen koulutuksen leikkaukset lisäävät työttömyyttä

SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen pitää hallituksen ensi vuodelle esittämiä ammatillisen koulutuksen leikkauksia huonosti harkittuina. Leikkaukset lisäävät työttömyyttä ja vaikeuttavat erityisesti vähän koulutusta saaneiden aikuisten koulutukseen pääsyä
12.08.2016 13:22
SAK
Uutiset Työelämä
Mikko Koskinen

Hallitus aikoo leikata ammatillisesta koulutuksesta ensi vuonna 190 miljoonaa euroa, mikä on suurin yksittäinen ensi vuonna toteutettava leikkaus.

– Näin suuri leikkaus vahingoittaa ammatillista koulutusta merkittävällä tavalla. Hallituksen pitäisi vielä harkita leikkausten perumista tai ainakin jakaa säästöt useammalle vuodelle ja hyödyntää tässä ammatillisen koulutuksen reformia, Mikko Koskinen sanoo.

Hän huomauttaa, että massiivinen leikkaus tehdään nyt ennen ammatillisen koulutuksen rakenteellista uudistamista, jonka tuottamat mahdolliset lisäsäästöt tulevat hallitusohjelmassa sovitun mukaisesti nyt tehtyjen leikkausten päälle. Uudistus on tarkoitus toteuttaa vuonna 2018.

Toteutuessaan leikkaukset vähentävät koulutustarjontaa, kun aloituspaikat ja opetuksen määrä vähenevät. Hallituksen esityksen mukaan ammatillisessa koulutuksessa työskentelevien vähentämistarve on 2 400–3 800 henkeä. Työttömyysmenojen arvioidaan tämän seurauksena kasvavan 15,5–24,6 miljoonalla eurolla.

– On erittäin valitettavaa, että hallitus omilla päätöksillään aiheuttaa työttömyyttä jo muutoinkin vaikeassa tilanteessa. Hallituksen toiminta sopii huonosti tähän hetkeen myös sen vuoksi, että kasvava työttömyys lisää ammatillisen koulutuksen tarvetta entisestään.

SAK:n lausunto opetus- ja kulttuuriministeriön luonnokseen hallituksen esitykseksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.