Amer-yhtymä ei aio vetäytyä Burman markkinoilta ILO:n suosituksesta huolimatta

28.10.2002 09:14
SAK
Burman pakkotyöläisiä tietyömaalla lokakuussa 2000. VAKL:n kuva-arkisto.

Kansainvälinen työjärjestö ILO on suositellut kaikille yrityksille vetäytymistä Burman markkinoilta. Suosituksella järjestö painostaa Burmassa vallassa olevia sotilaita lopettamaan pakkotyön käytön ja sallimisen.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on juuri päivittänyt mustan listansa (www.global-unions.org/burma/default2.asp) kansainvälisistä yrityksistä, jotka eivät ota huomioon ILO:n suositusta, vaan jatkavat toimintaansa Burmassa. Suomesta listalla on ainoana Amer-yhtymä. Siihen kuuluva Wilson markkinoi Burmassa urheiluvälineitään. Jakelusta vastaa paikallinen yritys nimeltään Han Ideal Trading.

Amer-yhtymän viestintäpäällikkö Päivi Antola vahvisti perjantaina, että Amer ei ole vetäytymässä Burmasta. "Linjanamme on tarjota urheiluvälineitä kaikille ihmisille riippumatta heidän kotimaastaan, uskonnostaan tai poliittisista mielipiteistään", hän perusteli. Antola piti valitettavana Amerin joutumista VAKL:n mustalle listalle.

Tuoreella listalla on yli 300 yritystä. Eniten niitä on Japanista, Singaporesta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Ranskasta, Saksasta, Malesiasta ja Thaimaasta. Tanskasta Burmassa toimii East Asiatic Company, Norjasta Nera ASA - Nera Telecommunications Singapore ja Wickstroem Reiser, Venäjältä lentokoneyhtiö MIG.

VAKL toimitti viime viikolla ILO:lle 350-sivuisen aineiston ulkomaisten yritysten, Burman sotilasjuntan ja laajana maassa harjoitettavan pakkotyön välisistä yhteyksistä.

Perjantaina ilmestyneessä Talouselämä-lehdessä toimittaja Antti Mikkonen kehotti Ameria myymään "irrallisen ja imagoa tärvelevän Amer-Tupakan". Imagoaan yhtymä vaarantaa myös päätöksellään olla vetäytymättä Burmasta. ILO:n suositus osoittaa, että kansainvälisessä yhteisössä vallitsee laaja yhteisymmärrys Burman eristämisestä keinona, joka jouduttaa pakkotyön loppumista sotilasjuntan maassa.

Miksi tämä yhteisymmärrys ei kelpaa Amerin johdolle? "Tarjoamme urheiluvälineitämme kaikille" -periaate ei ole kysymykseen riittävä vastaus.

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.