Aluekokous tuomitsee yhtiöittämisen sosiaali- ja terveyspalveluissa

SAK:n Varsinais-Suomen aluekokouksen julkilausuma 12.11.2016 Liedossa
14.11.2016 09:04
SAK

Hallitus esittää sote-palvelujen yhtiöittämistä, ilman että tämän kustannuksista on mitään tietoa. Yhtiöittämisen kautta monikansalliset yritykset tulevat rahastamaan yhteisillä sosiaali- ja terveyspalveluillamme. Yhtiöittäminen tulee myös nakertamaan kuntalaisten ja valittujen päättäjien vaikutusvaltaa. Osakeyhtiöt ovat vastuussa osakkeenomistajille, eivät veronmaksajille. Verovaroin tuotetut palvelut menevät liikesalaisuuksien taakse, eikä niitä pysty julkisesti arvioimaan.

Yhtiöittämisen myötä kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy maakuntien palvelukseen noin 220 000 työntekijää. Nämä ovat pääsääntöisesti pienipalkkaisia naisia. Tässä on kysymys heidän työ- ja palkkaehdoistaan.

Aluekokous ei myöskään kannata hallituksen esittämää valinnanvapautta sote-uudistuksessa. Se antaisi asiakkaalle vapauden hankkia sosiaali- ja terveydenhoitopalvelunsa joko julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin palvelujen tuottajalta. Valinnanvapaus lisää kustannuksia ja kasvattaa terveyseroja sekä eriarvoisuutta palveluiden käyttäjien välillä. Valinnanvapauden laajentaminen vaarantaa järkevien palvelujen toteutumista.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.