Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ale-tuotteen taustalla voi oll…

Uutinen

Ale-tuotteen taustalla voi olla työolojen polkumyynti

Ale-tuotteen taustalla voi olla työolojen polkumyynti

Kauppojen alennusmyynneissä kannattaa katsoa muutakin kuin hintaa. Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu kannustaa kuluttajia kysymään kaupassa myös sitä, missä ja minkälaisissa oloissa tavarat on tuotettu.

– Esimerkiksi monien kansainvälisestikin tunnettujen merkkien takana olevista tuotanto-olosuhteista ei tiedetä juuri mitään. Kaupoissa vakuutetaan, että merkki takaa laadun, eikä tuotantomaalla ole merkitystä. Me työntekijäjärjestöissä olemme sitä mieltä, että laatua on sekin, että tuotteen tekijä saa kohtuullisen palkan ja työolot sekä oikeuden järjestäytyä, Vallittu sanoo.

Yksittäisen kuluttajan on käytännössä lähes mahdotonta selvittää, missä ja minkälaisissa oloissa tuote on tehty. Kysymyksen esittäminen kuitenkin osoittaa kaupalle, että sekin asia kiinnostaa. Timo Vallittu muistuttaa kuluttajia siitä, että Suomessa tehdyissä tavaroissa tuotanto-olosuhteet ovat pääsääntöisesti kunnossa eikä esimerkiksi lapsityövoimaa ole käytetty.

Monikuitusopimuksen loppumisen ja Kiinan WTO-jäsenyyden myötä tekstiili- ja vaatetusteollisuus on joutunut kriisiin ympäri maailmaa. Selvitykset osoittavat, että vaatteiden sisäänostohinnat ovat laskeneet, mutta isot ketjut ovat pystyneet pitämään kuluttajahinnat entisellä tasolla.

– Hyöty kaupan vapauttamisesta on siis valunut kaupalle, kärsijöinä ovat työntekijät ja kuluttajat, Timo Vallittu toteaa.

SAK:lainen Kemianliitto edustaa laajasti suomalaisia kulutustavarateollisuuden työntekijöitä. Järjestön noin 50 000 jäsentä työskentelevät mm. kemian- ja muoviteollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa, lasi- ja posliinialoilla, kenkä- ja nahkateollisuudessa, pesuloissa sekä kumi- ja autonrengasaloilla.