Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Älä ole masokisti -kampanja ha…

Uutinen

Älä ole masokisti -kampanja haastaa suomalaiset välittämään itsestään ja työkavereistaan

Älä ole masokisti

Suomalainen työelämä on lähivuosina suurimman murroksen edessä sitten teollistumisen. Ensimmäistä kertaa työelämästä pois jäävä ikäluokka on suurempi kuin työuraansa aloittava. Siksi työurien jatkaminen ja työssä jaksaminen ovat keskeisellä sijalla myös hallitusohjelmassa. Tavoitteen toteuttamiseksi valtioneuvosto käynnisti viime vuonna työelämän vetovoiman parantamiseen tähtäävän hankkeen, Veto-ohjelman. Ohjelma haastaa nyt jokaisen työssä käyvän ottamaan itse myönteisen askeleen hyvän työelämän puolesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön vetämään ohjelmaan liittyy tänään alkanut kampanja työolojen ja -ilmapiirin parantamisen puolesta teemalla ”Älä ole masokisti”. Tavoitteena on saada Suomen työikäiset ihmiset oivaltamaan, ettei heidän tarvitse kärsiä huonosta työilmapiiristä tai kehnosta työyhteisöstä. Kun asiat työpaikoilla ovat kunnossa, paranevat myös edellytykset ja halut työssä jatkamiseen.

Hanke haastaa mediankin myönteisen asenneilmaston tekemiseen. Julkisessa keskustelussa on käsitelty lähes yksinomaan sitä, miten suomalaiset voivat huonosti työpaikoillaan. Työpaikkakiusaaminen on yleistä ja töitä liikaa. Tämä on joillain työpaikoilla varmasti totta, mutta toisinkin voi olla.

Kampanjan viesti on, että kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka mielekästä ja mukavaa töissä on. Monilla työpaikoilla on löydetty erinomaisia ratkaisuja, joilla on parannettu sekä hyvinvointia työssä että tuottavuutta ja tulosta. Tietoa ja välineitä meillä on. Nyt tarvitaan aitoa talvisodan henkeä, jotta keinot saadaan käyttöön ja hyvinvointi työssä keskustelun aiheeksi työpaikoilla.

Kampanjalle on luotu myös omat verkkosivut www.klinikka.fi, joilla halutaan herätellä keskustelua työelämän ilmiöistä ja tarjota vastauksia mm. työilmapiiriin ja viihtymisen vaikuttaviin kysymyksiin. Vaikeita kysymyksiä on lähestytty huumorilla, mutta viesti on vakava.

Hanke Vetovoimaiseen työelämään eli Veto-ohjelma käynnistyi vuonna 2003. Se jatkaa ikäohjelman ja jaksamisohjelman jalanjäljillä. Ohjelman päätavoite on muuttaa suomalaisten työelämä sellaiseksi, että ihmiset tekisivät pidemmän työuran: aloittaisivat aikaisemmin, jaksaisivat töissä aiempaa paremmin ja pystyisivät työurallaan ja sen lisäksi jäisivät eläkkeelle terveinä ja nykyistä 2-3 vuotta myöhemmin.