Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Aktiivisen työvoimapolitiikan …

Uutinen

Aktiivisen työvoimapolitiikan kehittäminen vaatii resursseja (3.7.2000)

SAK:n mielestä hallituksen poliittinen yksimielisyys työllisyysasteen nostamisesta ja köyhyyden estämisestä eli aktiivisen työvoimapolitiikan kehittämisestä testataan budjettiriihen yhteydessä.

– Kesäkuun puolivälissä saavutettiin vasta poliittinen yksimielisyys, sillä tarvittavien toimenpiteiden rahoitus jätettiin sovittavaksi elokuun budjettiriihessä. On toivottavaa, että yksimielisyys hyvien toimien tarpeellisuudesta kestää vielä silloinkin. Muuten kaavaillut tarpeelliset uudistukset jäävät tyhjiksi lauseiksi ilman sisältöä, toteaa SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus.

SAK pitääkin välttämättömänä, että valtion budjetissa osoitetaan tarpeeksi resursseja pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseen ja katkaisemiseen. SAK:n mielestä kuntouttavaan työllistämiseen on varattava noin 300 miljoonaa markkaa ja sen lisäksi on budjettiin sisällytettävä riittävästi rahoitusta työhallinnon työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin.

Aktiivisen sosiaalipolitiikan työryhmän tarkoituksena on mm. tehostaa työhallinnon toimenpiteitä, etenkin työnhakusuunnitelmien laatimista ja seurantaa. Jan ruksen mukaan SAK pitää erittäin tärkeänä hyvien ja korkealaatuisten työllistymissuunnitelmien tekemistä jo työttömyyden varhaisessa vaiheessa.

– Myös suunnitelmien toteutumisen nykyistä tehokkaampi seuranta ja tarkistaminen tarvittaessa ovat tervetulleita uudistuksia. Mikäli rahoitusta ei osoiteta, ei mitään todellista muutosta ole mahdollista saada aikaan ja pitkäaikaistyöttömät tulevat jälleen kerran petetyiksi. Jo nyt on usealla paikkakunnalla todettu, että työllistämisen tukitoimiin kuten tukityöhön ja koulutukseen, on aivan liian vähän resursseja. Työttömien tarvitsemia tukitoimia, koulutusta ja tukityöllistämistä ei siksi voida toteuttaa, Janérus muistuttaa.

Lisätietoja: Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus, 040 500 3342