Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Aktiivimalli luo Suomeen silpp…

SAK julkisti tänään perjantaina kehysriihitavoitteensa. Kuva Gorilla.

Uutinen

Aktiivimalli luo Suomeen silpputyömarkkinat – Hallituksen tehtävä korjausliike kehysriihessä 

SAK ihmettelee hallituksen halua ohjata aktiivimallilla työelämää kohti epävarmoja silpputyömarkkinoita. Katso puheenjohtajamme terveiset hallitukselle myös videona.

Suomen suurin palkansaajajärjestö muistuttaa hallitusta, että korjausliike on kehysriihessä mahdollinen. Perumalla aktiivimallin ja luopumalla aktiivimalli kakkosesta hallitus rakentaa luottamusta kansalaisiin ja palkansaajaliikkeeseen.

–  Nyt sieltä täältä nousee palveluja, jotka työllistävät työttömiä 18 tunnin ajaksi tai lyhyeksi aikaa, vaikka toiveena oli uusien pysyvien työpaikkojen luominen. Pahimmillaan aktiivimalli pakottaa työttömän silpputöiden vastaanottamiseen ja kasvattaa riskiä pitkittyvään riippuvuuteen työttömyysturvasta, puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa.
Kelan arvion mukaan yli puolet peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavista työttömistä ei täytä aktiivimallin aktiivisuusehtoa. Heidän työttömyysturvaansa leikataan huhtikuussa 4,65 prosenttia.

– SAK:laisten työttömyyskassojen arviot julkaisemme lähiaikoina, Eloranta kertoo.

Osalla työttömistä on SAK:n puheenjohtajan mukaan mahdoton välttää työttömyysturvan leikkaus esimerkiksi alueellisista ja ammatillista syistä.

– Työtön ei voi mennä palveluihin jokaisen kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana. Mitä työtön tekee, jos se on hänen ainoa vaihtoehtonsa?
Aktiivimallille ja olemassa oleville karensseille vaihtoehtoinen SAK:n kannustava työllistymismalli lieventää nykyisiä rangaistuksia reilusti sekä rohkaisee työtöntä palveluilla ja porkkanoilla.

– Työttömien elämää ei pitäisi tehdä yhtään monimutkaisemmaksi. Jo ennen aktiivimalleja työttömällä oli useita karensseja, jotka voivat jättää työttömän vaille toimeentuloa jopa 15–60 päiväksi pienen rikkeen vuoksi.

Tavoitteena oltava kestävä työllistyminen

Työelämän silputtamisen ja työttömien rankaisemisen sijaan SAK toivoo hallituksen sijoittavan kestävään työllistymiseen sekä kehittävän työttömien ja työttömyysuhan alla olevien osaamista.

– Suomessa on OECD:n arvion mukaan noin 600 000 aikuista, joilla on heikot luku-, kirjoitus- tai laskutaidot. SAK:n Perustaitotakuu parantaa erityisesti näiden aikuisten asemaa työmarkkinoilla, Eloranta muistuttaa.

Koulutukseen sijoittamalla Suomi varautuu hänen mukaansa yritysten työvoimatarpeisiin ja vahvistaa talouskasvua.

– Yritykset saavat helpommin osaavaa työvoimaa, jos ammatillisen koulutuksen opintoja voi esimerkiksi suorittaa yksittäisinä kursseina tai opintokokonaisuuksina kuten avoimissa yliopistoissa. 

Tutustu myös SAK:n muihin kehysriihitavoitteisiin Suomen talouskasvun tukemiseksi. 
SAK:n kannustava työllistymismalli.