AKT uuteen nousuun

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n edustajakokous vaatii tekoja, joilla liitto on mukana ihmisten arjessa. Kokousedustajien odotukset ovat varsin suuret, sillä monen mielestä kuluneella liittokokouskaudella on energiaa hukattu toisarvoisiin asioihin.
13.06.2014 17:24 karhu admin
AKT valitsi johdon jatkoon. 2. varapuheenjohtaja Harri Pasanen, puheenjohtaja Marko Piirainen ja 1. varapuheenjohtaja Arto Sorvali.

Moni keskustelija toi kentältä terveisiä, että nyt pitää keskittyä edunvalvontaan ja liiton jäsenten palvelemiseen. Liitto aikoo panostaa erityisesti jäsenhankintaan ja luottamusmiesverkoston laajentamiseen tulevalla edustajakokouskaudella.

Selkeitä päätöksiä ja päämääriä sekä niiden seurantaa liittokokouskaudella pitää parantaa. Moni kaipaili myös suurempaa avoimuutta päätöksentekoon.

AKT − Tekoja! -edustajakokousslogan tiivistää puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan liiton tärkeimmän tehtävän. Kesken kauden aloittanut Piirainen valittiin yksimielisesti jatkamaan liiton johdossa.

Piirainen muistutti tiedotustilaisuudessa lakko-oikeuden tarpeellisuudesta. Työntekijällä pitää olla joku keino ilmaista tyytymättömyytensä työnantajan toimiessa väärin. Kokouksessa liitto sai kiitosta, että se pitää luottamusmiesten puolta.

Sääntömuutoksen seurauksena ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tulee tähän saakka liittosihteerinä toiminut Arto Sorvali ja toisen varapuheenjohtajan paikalle valittiin sihteeri Harri Pasanen.

Liiton johto valittiin yksimielisesti, mutta hallituksesta käytiin vilkasta keskustelua niin salissa kuin valiokunnassakin. Vaalivaliokunnan esitys hallituksen kokoonpanosta ei kelvannut edustajakokoukselle. Kokous kävi vilkasta keskustelua siitä, mitä liiton uskottavuudelle merkitsee se, että tuomitut ja syytteessä olevat hallituksen jäsenet jatkavat. Lopulta valiokunta päätyi yksimieliseen esitykseen. Näin AKT:n hallitus uusiutui siten, ettei liiton uskottavuus ole koetuksella.

Vaikutusvaltaa ja läpinäkyvyyttä

Kuljetusliittojen suurliittoa ei syntynyt, mutta AKT on kasvattanut hartioitaan liittymällä Teollisuuden Palkansaajiin, johon viimeisen vuoden aikana on liittynyt muitakin kuljetusalan liittoja.

Klaus Andersson kävi useaan otteeseen puhujapöntössä ihmettelemässä, mihin edustajakokouskausi on hassattu, kun tavoitteet ovat likipitäen samat kuin edellisessä edustajakokouksessa.

Veli-Pekka Ranta arvioi jäsenten uskon liiton toimintaan kokeneen kolauksen.

− Meiltä odotetaan läpinäkyviä päätöksiä. Ay-liikkeen on toteuttava itsekin arvoja, joita se jakaa. Toivonkin, ettei liiton maineen tahrimia jäseniä enää valittaisi jatkokaudelle, evästi Ranta kokousta.

Panostusta nuoriin ja jäsenhankintaan

Hannele Lehto on huolissaan nollasopimusten lisääntymisestä. Ja Klaus Andersson kiinnitti huomion ajo- ja lepoaikarikkomuksiin.

− Niin kauan kuin rikkomuksista sakon maksaa kuljettaja, niin työnantajalla ei ole halua parantaa tilannetta. Työnantajakin pitää saada vastuuseen, vaatii Andersson.

Päivi Viljasalo muistuttaa, että nuorisotoimitsijan palkkaamista piti selvitellä jo tällä edusjatakokouskaudella. Selvitysten aika meni jo. Nyt tarvitaan nuorisotyöhön järjestötyöntekijä.

− Nuorisotoimitsijasta puhuttiin silloin kun olin nuori. Siitä puhutaan nyt, mutta toivottavasti ei enää, kun olen eläkkeellä, Janne Hartikka arvioi.

Useissa puheenvuoroissa kaivattiin liitolle näkyvyyttä ja viestintään tehokkuutta.

Jukka Hämäläinen pitää välttämättömänä, että liiton viestinnässä otetaan käyttöön uusin tekniikka ja hyödynnetään sosiaalista mediaa.. Hän ehdottaa, että liitolle perustetaan oma facebook-profiili. Kaiken lisäksi se ei maksa mitään.

− Viestintä ei ole vain tiedottamista ylhäältä alas. Vähintään yhtä tärkeää on jäsenten viestintä liittoon ja jäseneltä jäsenelle. Facebook mahdollistaisi vertaiskeskustelut ja verkostoitumisen, Hämäläinen muistuttaa.

Aino Pietarinen

AKT:n edustajakokoussivut, puheita, kuvia ja video
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.