Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Aikuiskoulutuksen uudistuksen …

Uutinen

Aikuiskoulutuksen uudistuksen vastattava työmarkkinoiden tarpeisiin

Aikuiskoulutusuudistuksen vastattava työmarkkinoiden tarpeisiin

Ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämisen on vastattava työmarkkinoiden tarpeisiin ja uudistuksessa on huolehdittava koko työikäisen väestön osaamisesta. SAK pitääkin tärkeänä, että ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistus lisää koulutuksessa aliedustettujen ryhmien kouluttautumismahdollisuuksia.

SAK:n mukaan työmarkkinoiden toimivuuden kannalta on keskeistä tukea puutteellisen tai vanhentuneen koulutuksen omaavien osaamista. Tarvitaan selkeitä ja konkreettisia toimia, joilla tuetaan esimerkiksi yli 300 000 ilman ammatillista tutkintoa olevan aikuisen kouluttautumista. Tässä työssä tarvitaan valtiovallan lisäpanostuksia ja lisää tukea myös työnantajille. Työnantajat on saatava jatkossa sitoutumaan näihin talkoisiin aiempaa aktiivisemmin.

Aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksen yksi keskeisistä kysymyksistä on, miten aikuiskoulutuksen kasvavat tarpeet rahoitetaan. SAK pitää tärkeänä julkisen sektorin ja työnantajien yhteisrahoitukseen perustuvan koulutuksen lisäämisestä. Keskustelua käydään varmasti myös siitä, miten korkeakoulutettujen jatko- ja täydennyskoulutustarpeisiin voidaan vastata. SAK kuitenkin muistuttaa, että vuodesta toiseen työntekijätason tehtävissä toimivien ja vähemmän koulutusta saaneiden osaamisen kehittäminen jää yksilön omalle vastuulle. Työnantajien merkittävät panostukset henkilöstökoulutukseen kohdentuvat pääosin korkeasti koulutetuille ja ylemmille toimihenkilöille.

Yksi aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta valmistelevan johtoryhmän tehtävä on pohtia, miten aluehallinto voisi parhaiten vastata työelämän ja yksilöiden kasvaviin ammatillisen aikuiskoulutuksen tarpeisiin. SAK korostaa, että aluehallinnossa tarvitaan sekä opetusministeriön että työ- ja elinkeinoministeriön vahvaa panosta. Siksi SAK ehdottaa harkittavaksi, että osa ammatillisen lisäkoulutuksen rahoituksesta voitaisiin tulevaisuudessa jakaa aluehallinnon kautta. Näin voitaisiin vastata joustavasti työ- ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Samalla alueviranomaisten yhteistyötä työelämäosapuolien ja koulutuksen järjestäjien kanssa on syvennettävä työvoiman kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseksi.

Hallitus sopi eilen ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksen etenemistä. Uudistusta valmisteleva johtoryhmä on vasta työnsä alussa ja nyt on hahmotettu koulutuksen keskeiset kehittämiskohteet ja valmistelun aikataulu. Uudistuksen valmistelu on edennyt varsin hitaasti ja nyt päätetty etenemistapa asettaa jatkovalmistelulle kovat paineet. SAK pitää kuitenkin tärkeänä, että johtoryhmä löytää jatkotyössään yhteisymmärryksen siitä, miten ammatillinen aikuiskoulutus voi vastata työmarkkinoiden muutoksiin ja osaamistarpeisiin.