Aamuviideltä auton rattiin

Suomalaiset ammattioppilaitokset ovat tulleet tutuiksi Sähköliiton, TEAMin, Paperiliiton ja Puuliiton työmarkkinatiedotuksesta vastaavalle projektityöntekijälle Juha Jumiskolle.
01.02.2013 14:08
ARVO
Juha Jumisko

Juha Jumisko, 31, heräsi tänä aamuna viideltä kotonaan Karkkilassa. Aikaisia herätyksiä Jumiskolla on kuluneen vuoden aikana riittänyt, sillä hän kiertää työkseen suomalaisia ammattioppilaitoksia. Neljän liiton yhteisen projektityöntekijän tehtävänä on ammattioppilaitoksissa tapahtuvan työmarkkinatiedottamisen kehittäminen ja yhteistyö oppilaitosten kanssa.

Pelkästään syksyn aikana Jumisko veti lähes 70 tiedotusta toisen asteen ammattioppilaitoksissa. Pisin matka on ollut Muonioon, tänään takana on yli 300 kilometrin ajomatka Savonlinnaan.

– Teollisuusalojen ammattioppilaitoksia on pitkälti yli toistasataa. Tavoitteena on, että niistä ehdittäisiin kiertää ainakin 80 prosenttia toukokuun loppuun mennessä, jolloin määräaikainen työsuhteeni päättyy, Jumisko kertoo.

Kenttäjäsenille tarvetta

Neljän liiton yhteisprojekti käynnistyi helmikuussa 2012. Sitä ennen liitot olivat puurtaneet samojen asioiden parissa yksin. Projektityöntekijäksi valittiin metallialan perus- ja ammattitutkinnon suorittanut, alalla noin 12 vuotta työskennellyt ja erilaisissa luottamus- ja järjestötehtävissä kouliintunut Jumisko.

Olen päässyt kertomaan nuorille asioista, jotka koen itsellenikin tärkeiksi.

Kuluneen vuoden aikana liittojen tiedotus- ja painomateriaalit on uusittu. Projektityöntekijän tavoitteena on myös hankkia ammattiosastojen nuorista kenttäjäseniä, jotka niin ikään voivat edistää työmarkkinatiedotusta omilla alueillaan. Syksyllä järjestettiin jo yksi työmarkkinatiedottajakurssi, ja toinen on luvassa Tampereella 23.–24. helmikuuta.

– Yksittäisen liiton resurssit ovat rajalliset. Saadaan paljon synergiaetua, kun hoidetaan useampi liitto kerralla. Miksei tulevaisuudessa voisi ajatella, että useampikin liitto yhdistäisi voimansa ammattiopistotiedotuksessa?

Nuorten asenne yllätti

Työ nuorten parissa on ollut Jumiskon mukaan antoisaa. Oppilaitoksilta on tullut yksinomaan positiivista palautetta, ja ammattiliitot ovat saaneet sadoittain uusia oppilasjäseniä.

– Olen päässyt kertomaan nuorille asioista, jotka koen itsellenikin tärkeiksi. Tämä on ollut äärimmäisen mukavaa.

Nuorten kanssa jutellessaan Jumisko on huomannut, että työ on tullut tarpeeseen.

– Oman alan työehtosopimuksen tunteminen on nuorilla turhan heikolla tasolla. Moni työelämään siirtyvä nuori ei välttämättä edes tiedä, mikä hänen ammattiliittonsa on. Nuoret ovat innostuneet aiheesta, kun tutustumme liiton nettisivuihin ja he pääsevät esimerkiksi tutkimaan, millaisia palkkoja alalla on.

Jos nuori on opintojensa aikana saanut tietoja ammattiliitosta oppilasjäsenenä, kynnys liittyä maksavaksi jäseneksi on huomattavasti matalampi kuin ei-jäsenillä.

Projektia aloittaessaan Jumisko kertoo miettineensä, minkälaisia asenteita nuorilla mahtaa olla ammattiliittoja kohtaan.

– Olen yllättynyt positiivisesti. Nuorten asenne ammattiliittoja kohtaan on oikein hyvä. Porukka on ollut tosi innostunutta, mutta heillä ei vain ole ollut tietoa ay-asioista.

Lähes kaikki ammattiliitot käyvät ammatillisissa oppilaitoksissa kertomassa opiskelijoille edunvalvonnasta ja järjestäytymisen merkityksestä. SAK kiertää ammatillisia oppilaitoksia kesäduunari-infojen merkeissä maalis–toukokuussa.

Tuuli Virta

Juttu on julkaistu Arvo-lehdessä 1/2013.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.