Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset 12. joulukuuta mielenilmaus ty…

Uutinen

12. joulukuuta mielenilmaus työn puolesta

Palkansaajien mielenilmaus 12.12.2003

Palkansaajakeskusjärjestöt haastavat työnantajat yhteiskuntavastuuseen

(SAK, STTK, AKAVA) Yritysten yhteiskuntavastuu on viime kuukausina ollut koetuksella. Monissa yrityksissä on pörssikursseja nostettu kovilla irtisanomisilmoituksilla, vieläpä samaan aikaan kun omistajat ja yrityksen ylin johto ovat nauttineet runsaista osingoista ja avokätisistä palkitsemisjärjestelmistä.

Yhteistoimintalakia on liian usein käytetty pelkkänä irtisanomislakina, lain minimivaatimukset täyttäen, ilman että tavoitteena todellisuudessa on aito yhteistoiminta ja yritysdemokratia. Lyhytnäköinen neljännesvuositalous on estänyt yrityksiä näkemästä matalasuhdanteen jälkeiseen työelämän sukupolvenvaihdoksen aikaan, jolloin osaavasta työvoimasta joudutaan pian kilpailemaan.

Hallituksen yritysveropäätökset parantavat osaltaan yritysten kasvu- ja toimintaedellytyksiä. Noin puolen miljardin euron verokevennykset merkitsevät, että yhteiskunnalla on lupa odottaa yrityksiltä entistä suurempaa vastuuta työntekijöistään.

Yhteiskunnassa on vihdoin käynnistynyt keskustelu yritysten yhteiskuntavastuusta, yhteistoimintamenettelyn kehittämisestä, työllisyyden parantamisesta sekä ajankohtaisen irtisanomis- ja lomautusaallon hillitsemisestä. Järjestöt pitävät tärkeänä, että vastaava keskustelu saataisiin käyntiin myös jokaisella suomalaisella työpaikalla.

Palkansaajat haastavat työnantajat jokaisella työpaikalla keskusteluun yhteiskuntavastuusta ja vastaamaan siihen, millä tavoin henkilöstön työsuhteiden turvallisuus varmistetaan, työntekijöiden osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan, ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA esittävät, että perjantaista 12.12. tehdään mielenilmaisupäivä työn puolesta, jolloin jokaisella suomalaisella työpaikalla järjestetään paikallisesti sovittavalla tavalla työntekijöiden ja työnantajien yhteiset keskustelut työpaikan tulevaisuudennäkymistä ja ikäpolvenvaihdoksen toteuttamisesta.

Palkansaajakeskusjärjestöt toteavat, että liitot ottavat tarkemmin kantaa siihen, millä eri tavoin huoli yritysten yhteiskuntavastuusta, henkilöstön asemasta ja yhteistyön kehittämistarpeista työpaikoilla ilmaistaan.

Lisätietoja

– SAK:n johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099
– STTK:n johtaja Matti Hynynen, puh. 0400 416 405
– AKAVAn järjestöpäällikkö Jarmo Nurmio, puh. 040 544 7430