Luottamushenkilöpaneeli: Laki- ja sopimusrikkomukset työpaikalla
SAK:n alojen luottamushenkilöistä 30 prosenttia arvioi, että hänen työnantajansa on rikkonut viimeisen 12 kuukauden sisällä työehtosopimusta tai lakia. Vastaava luku vuonna 2022 oli 32 prosenttia ja vuonna 2016 se oli 28 prosenttia. Näin ollen työnantajien tekemien työelämärikkomusten määrä on pysynyt korkealla.
Tutkimuksen tarkoitus
Tutkimuksessa kartoitettiin työnantajien tekemien laki- ja sopimusrikkomusten kohdentumista SAK:laisilla toimialoilla.
Keskeiset havainnot
Yleisimpiä luottamushenkilöiden havaitsemat laki- ja sopimusrikkomukset olivat kuljetusalalla, jossa lähes puolet (49 %) arvioi työnantajan toimineen virheellisesti tai väärin. Vastaava luku yksityisellä palvelualalla on 35 prosenttia, julkisella palvelualalla 28 prosenttia ja teollisuudessa 22 prosenttia.
Lähes joka neljäs (24 %) luottamushenkilö arvioi, että oma työnantaja on rikkonut voimassa olevaa työehtosopimusta. Luottamushenkilöiden arvioiden mukaan tämä on yleisin työelämärikkomus, vaikka sen yleisyys on vähentynyt vuodesta 2022 kaksi prosenttiyksikköä.
Muita yleisimpiä laki- ja sopimusrikkomuksia (14—15 % kyllä) ovat luottamushenkilöiden mukaan työaika- ja työturvallisuuslain rikkominen sekä se, että työnantaja ei ole maksanut työntekijälle kuuluvia palkkoja.
AK:laisten alojen luottamushenkilöistä joka kymmenes kertoo työnantajan painostaneen työehtojen heikentämiseen vuoden 2024 aikana. Luku väheni kahdella prosenttiyksiköllä vuodesta 2022.
Yleisintä työnantajan painostus oli kuljetusalalla, jonka luottamushenkilöistä 13 prosenttia kertoo tulleensa työnantajan painostamaksi. Vastaava luku teollisuudessa on 11 prosenttia, yksityisellä palvelualalla 9 prosenttia ja julkisella alalla 8 prosenttia.
Johtopäätökset
Huomattava osa työnantajista rikkoo voimassa olevan työehtosopimuksen määräyksiä. Ongelma on, että rikkomusten seuraamukset ovat varsin vaatimattomia eikä laki takaa riittävää valvontaa työpaikoille.
Tutkimuksen toteutus
SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 1070 luottamushenkilöä SAK:n aloilta 2.9.—12.9.2024.