YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista
YK; Yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sen valinnainen pöytäkirja; lausuntopyyntö ratifiointityöryhmän mietinnöstä
Ulkoasiainministeriö
OIK-40@formin.fi
HEL7M0591-1
YK:n vammaissopimuksen toimeenpanoa pohtineen työryhmän mietinnössä on tarkasteltu hyvin kokonaisvaltaisesti vammaisten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Yleissopimuksen ratifiointia on odotettu jo kauan, joten SAK painottaa sen pikaista voimaansaattamista.
Mietinnössä nostetaan monin paikoin esiin viranomaisten vastuu vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisesta. Sopimuksen takaamat tosiasialliset oikeudet toteutuvat kuitenkin vain, jos niiden toteuttamiseen taataan riittävät voimavarat. Tällä hetkellä esim. aluehallinto- ja työvoimaviranomaisilla ei kuitenkaan ole riittävästi resursseja tavoitteiden toteuttamiseksi. Myös vammaissopimusta kansallisesti valvovan viranomaisen voimavaroista ja mahdollisuudesta valvoa sopimuksen toteuttamista tehokkaasti on huolehdittava. Tähän on SAK:n näkemyksen mukaan kiinnitettävä erityistä huomiota sopimusta täytäntöönpantaessa.
Uusi yhdenvertaisuuslaki tulee vaikuttamaan osaan muistiossa esitetyistä kysymyksistä. SAK kannattaa eri järjestöjen ja viranomaisten yhteistyön tiivistämistä vammaisia koskevissa asioissa. Myös vammaisjärjestöjen mukana olo työelämään liittyvissä kysymyksissä sopimuksen kansallisessa täytäntöönpanossa ja seurannassa on kannatettavaa. Tiiviimpi yhteistyö eri tahojen kesken edistää päätöksenteon lisäksi myös positiivisten asenteiden kehittymistä.
Työryhmän mietinnössä viitataan monessa kohdassa niin sanottuihin Pariisin periaatteisiin ja annetaan ymmärtää, että meillä toteutuisi periaatteiden mukainen järjestelmä. Jotta kyse olisi Pariisin periaatteiden mukaisesta järjestelmästä, instituutiossa pitäisi olla YK:n ihmisoikeustoimikunnan päätöslauselman mukaan ammattiliittojen edustus (A/RES/48/134 20.12.1993). Näin ei kuitenkaan ole. Asia on syytä korjata hallituksen esityksessä.
Mietinnössä on nostettu hyvin esiin vammaisten työllistymiseen liittyvinä näkökulmina työhön pääseminen, työssä jaksaminen sekä työurien pidentäminen. Näitä asioita myös työmarkkinajärjestöt ovat omalta osaltaan edistäneet huomioimalla osatyökykyiset raamisopimuksessa, henkilöstösuunnitelmien kehittämisessä sekä ikäohjelmamallissa. Viime vuosina muutoksia on valmisteltu näiltä osin myös lainsäädäntöön sekä palvelujärjestelmiin.
Vammaissopimuksen määräyksen voimaansaattaminen työn ja työllistymisen osalta ei sinällään edellytä nyt lainsäädäntömuutoksia, kuten työryhmän mietinnössä todetaan. Työllisyyden edistäminen tämän kohderyhmän osalta tarvitsee kuitenkin edelleen käytäntöjen muuttamista, asenteisiin vaikuttamista, tiedon lisäämistä sekä viranomaistyön resurssien lisäämistä. Avoimille työmarkkinoille pääseminen sekä työssä jatkamisen mahdollistaminen vaativat myös lisähuomiota työmarkkinajärjestöjen sopimuksissa tulevaisuudessa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry