Yhteistoimintalain valvontatyöryhmän ehdotus
Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto
TEM 019:00/2008
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry lausuu pyydettynä lausuntona seuraavaa:
Työ- ja elinkeinoministeriön alaisessa työryhmässä on valmisteltu ehdotus uudeksi laiksi henkilöstön osallistumisjärjestelmien valvonnasta. Esitys on sisällölliseltä osiltaan yksimielinen.
Ehdotukseen liittyy kuitenkin palkansaajakeskusjärjestöjen (SAK, STTK ja Akava) täydentävä lausuma, jossa ehdotettu yksimielisen ehdotuksen lisäksi perustettavaksi Suomeen ns. yhteistoimintaneuvottelukuntaa. Tällä yksimielistä esitystä täydentävällä lausumalla palkansaajakeskusjärjestöt tarkoittavat, että ehdotettujen uusien säännösten ja käytäntöjen lisäksi sekä tueksi tulisi säätää nimenomaisella pykälällä siitä, että yhteistoiminta-asiamiehen toimiston yhteydessä toimisi yhteistoimintaneuvottelukunta, jossa jäseninä olisi palkansaajia ja työnantajia edustavat keskeiset työmarkkinajärjestöt, järjestäytymättömiä työnantajia edustava taho sekä työsuojelupiirien ja TE-keskusten nimeämät edustajat. Puheenjohtajana neuvottelukunnassa toimisi yhteistoiminta-asiamies. Palkansaajakeskusjärjestöjen esittämän neuvottelukunnan tehtävänä olisi seurata ja keskustella yhteistoiminnan ja sen valvonnan toteutumiseen ja kehittämiseen liittyvistä asioista. Tämä olisi palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä omiaan lisäämään kritiikin kohteeksi toistuvasti kohdistuvan YT-lain toimivuutta käytännössä ja mahdollistaisi perusteltujen kehittämistoimenpiteiden esille ottamista ko. lainsäädäntöä tulevaisuudessa kehitettäessä.
Lausuntopyynnön kohteena olevasta esityksestä yleisesti SAK toteaa, että esitetyillä säännöksillä parannetaan merkittävästi ennakollista YT-lain noudattamista, koska jatkossa neuvonta- ja valvontaorganisaatio muodostuu joustavasti useasta eri viranomaisesta. TE-keskukset suorittavat yritysten ja muiden yhteisöjen lähellä neuvontatoimintaa yhden luukun periaatteella, työsuojeluviranomaiset suorittavat kattavimpana viranomaisverkostona työsuojelu- ja työehtojen valvonnan ohessa myös YT-lain noudattamisen valvontaa ilmoittaen epäillyistä rikkomisista yhteistoiminta-asiamiehelle sekä yhteistoiminta-asia mies suorittaa toki itsenäisesti valvontaa lain noudattamisen osalta. SAK pitää tärkeänä, että uudistuksella ”jalkautetaan” yhteistoimintasäännösten valvonta työpaikkojen arkeen. Tämän verkostoituneen valvonnan toimivuus edellyttää kuitenkin jatkossa viranomaisyhteistyön kehittämistä ko. tahojen kesken, jolta osin tulisi lain voimaan tulon jälkeen kehittää koulutus- ja toimintasuunnitelma. Edelleen työsuojeluviranomaisten osalta tulee erityisesti huomioida koulutukseen ja konkreettiseen valvontaan tarvittavat lisäresurssitarpeet, jotta jo nykyisellään kuormittunut työsuojelutarkastajaverkosto kykenee myös käytännössä suorittamaan yhteistoimintalainsäädännön toimivuuden seurantaa työpaikoilla.
Lopuksi SAK lausuu, että työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen mukaisesti tulisi jatkovalmistelussa pikaisesti selvittää, millä tavalla myös valtion ja kuntien yhteistoiminta-asioiden valvonta järjestetään samantasoisen valvonnan mukaisesti.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry