Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Verohallinnon työmatkakustannu…

Lausunnot

Verohallinnon työmatkakustannusten verotusta koskeva ohje

Verohallitus
PL 325
00052 VERO

Verohallinto on laatinut työmatkakustannusten verotusta koskevan ohjeluonnoksen. Ohjeluonnos on erittäin vaikeaselkoinen. SAK pitää kuitenkin hyvänä, että ohjeessa esitetään paljon esimerkkejä. Seuraavassa yksityiskohtaisempia kommentteja:

Viikonloppumatkat (1.1.1.1)

Tekstiin voisi lisätä, että työntekijä on oikeutettu normaaliin verotuksen matkavähennykseen viikonloppumatkoilta, kun päivärahaoikeus loppuu.

Komennusmiehet, työnantajalla ei toimipaikkaa (TVL 72.2) (1.2.)

Sivu 7

Tekstiä voisi selventää esimerkillä, jossa työtekijä komennetaan eri työskentelypaikkoihin, eikä voida tietää palaako hän aikaisempaan kohteeseen:

  • Kuka tekee tämän arvioinnin, palaako milloin ja minkälaisen ajanjakson puitteissa?
  • Pitääkö olla todistus palaamisesta?
  • Työnantajalla työnjohto-oikeus, luvattu työmaan jatkuminen voikin peruuntua työnantajan määräyksestä. Onko työntekijällä asiassa luottamuksensuojaa?

Varsinainen työpaikka (2.1.)

Tekstiä voisi selventää esimerkillä, jossa määritellään varsinainen työpaikka henkilölle, joka saa työmääräykset sähköisesti esim. tietokoneelle tai puhelimeen kotiinsa ja joka jopa noudetaan kotoaan työhön.

Sivu 12, toinen kokonainen kappale

Kuntaliitosten seurauksena työntekijän toissijainen työpaikka voi muuttua varsinaiseksi työpaikaksi, jolloin matkakustannusten verokohtelu muuttuu. SAK:n mielestä pitäisi selvittää, voitaisiinko hallinnollisen kuntarajan sijasta käyttää esim. kilometrirajaa.

Liikkuva työ (2.1.)

Uudisrakennuksilla työskentelee hitsaajia, lvi- asentajia ym. samoissa olosuhteissa kuin eritysaloilla ja heille syntyy ylimääräisiä elantokustannuksia. Erilainen verokohtelu näissä tapauksissa tullee jatkossakin aiheuttamaan ongelmia verottajan kanssa.

Liikkuvan työn käsitteeseen on yhdistetty edustajat ja asentajat. Asentajat ammattinimikkeenä on hyvin monella toimialalla, eikä siitä voi suoraan tehdä johtopäätöstä, että kyse on liikkuvasta työstä. Aina pitää katsoa selkeästi työn luonnetta ja työskentelyajanjaksojen pituutta erityisellä työntekemispaikalla.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry