Valtion ohjausjärjestelmän kehittäminen ja koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma
Opetus- ja kulttuuriministeriö
kirjaamo@minedu.fi
OKM/42/040/2015
Yleistä
Valtion ohjausjärjestelmän kehittäminen -hanke (OHRA) ehdotti, että hallituksen toimintasuunnitelmasta erillisiä valtioneuvoston strategiatyyppisiä ohjausasiakirjoja vähennetään reilusti kuluvalla hallituskaudella. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma on luonteeltaan edellä tarkoitettu valtioneuvoston periaatepäätöksenä hyväksytty ohjausasiakirja.
OKM:ön tarkoituksena on kumota koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa koskevat pykälät yliopisto- ja ammattikorkeakoululaissa sekä kehittämissuunnitelmaa koskeva asetus. Koulutuksen mitoitusta ohjaavat linjaukset käsiteltäisiin tarvittaessa osaamisen ja koulutuksen ministerityöryhmässä ja sisällytettäisiin tarvittavin osin vuosia 2017–2020 koskevaan julkisen talouden suunnitelmaan. Ministeriö ottaisi Ennakoinnin koordinointi- ja valmisteluryhmän ehdotukset tarkoituksenmukaisella tavalla huomioon yksityiskohtaisemmassa ohjauksessaan.
SAK:n kanta
SAK pitää OHRA-hankkeen tavoitetta erillisten strategiatyyppisten ohjausasiakirjojen vähentämisestä tervetulleena. Jo aiempien hallituskausien aikana koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman rooli ja merkitys suhteessa hallitusohjelmaan sekä muihin ohjausasiakirjoihin näyttäytyi epäselvänä ja osin päällekkäisenä.
SAK kuitenkin toteaa, että suunnitelma koulutuksen mitoituksen käsittelystä sekä Ennakoinnin koordinointi- ja valmisteluryhmän ehdotuksien huomioimisesta ovat varsin epämääräisesti kuvattu lausuntopyynnön taustamateriaalissa.
SAK huomauttaa, että koulutuksen määrällinen mitoitus osana koulutustarpeiden ennakointia on erittäin tärkeää koko koulutusjärjestelmän toiminnan kannalta. Mitoituksesta johdetut opiskelijapaikat ovat rahoituksen peruselementti ammatillisessa koulutuksessa. Valtakunnallisesti määritelty koulutettavien määrän mitoitus on keskeinen osa myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tulosohjausneuvotteluita. Sen vuoksi koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman mitoitusta koskevan prosessin korvaavaa prosessia pitäisi avata nyt esitettyä yksityiskohtaisemmin.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry