Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttaminen
SAK:n lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle
Opetus- ja kulttuuriministeriö
kirjaamo@minedu.fi
OKM/50/010/2017
Luonnos valtioneuvoston asetukseksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta
Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry pitää lausunnolla olevaa esitystä kannatettavana. Esitys kokoaa ja selkeyttää olemassa olevia kelpoisuusvaatimuksista annettuja säädöksiä.
SAK pitää erittäin kannatettavana Sipilän hallituksen linjausta olla laskematta opettajien kelpoisuuksia. Ammatillisen koulutuksen laadun ja reformin tavoitteiden toteuttamisen kannalta tällä on oleellinen merkitys.
Pyydettynä lausuntonaan SAK toteaa seuraavaa:
SAK näkee erittäin tärkeänä, että opetushenkilöstön alakohtaisen osaamisen ajantasaisuudesta ja opettajien työelämäjaksojen toteutuksesta huolehditaan jatkossa. SAK kannattaa esityksen yleisiä linjauksia ja etenkin sen 13c-13d§:n määrittelyjä muuta ammatillista koulutusta antavan opettajan kelpoisuuksista sekä ammatillisen tutkinnon osien opetuksesta. Esityksen mukaan myös henkilöt, joilla on erikoisammattitutkinnon tai työkokemuksen kautta hankitun korkea ammattitaito antaa opetusta. Alakohtaisen osaamisen ja sen ajantasaisuuden näkökulmasta esitys on perusteltu.
Yhteisten tutkintojen osien opettajien kelpoisuuksien osalta esitys on kannatettava. Yhteisten tutkinnon osien opettajakelpoisuus on pääsääntöisesti ylempi korkeakoulututkinto. Kelpoisuuksien yhteneväisyys toisella asteella on perusteltua koulutuksen laadun, tasa-arvon ja opiskelijoiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen kokonaisuuteen sisältyvän ohjaus- ja urasuunnitteluvalmiuksien osalta SAK näkee erityisen tärkeänä, että sitä antavat opettajat, joiden koulutukseen kyseiset osa-alueet kuuluvat. Pääsääntöisesti kyseessä tulisi tällöin olla opinto-ohjaajan kelpoisuuden omaavat opettajat. Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen osa-alueen kelpoisuuksista annetuista vaihtoehdoista SAK kannattaa mallia, jossa kelpoisuus myös tässä osiossa on ylempi korkeakoulututkinto. Työkyvyn ylläpitämisen osa-alueella on keskeinen merkitys tulevassa työelämässä jaksamisen kannalta.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry