Näyttötutkintomestarin koulutusohjelman luonnoksesta
Opetushallitus
PL 380
00530 HELSINKI
kirjaamo@oph.fi
4/421/2016
Opetushallituksen asettama työryhmä on tehnyt esityksen näyttötutkintomestarin koulutusohjelman päivittämiseksi, jossa otetaan huomioon 1.8.2016 voimaan tulevat muutokset lakiin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta. Pyydettynä lausuntonaan Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry toteaa seuraavaa.
Koulutusohjelman muodostumisesta
Koulutusohjelman laajuus on 25 opintopistettä sisältäen osiot näyttötutkinnon järjestämisen suunnittelusta, henkilökohtaistamisesta ja osaamisen arvioinnista sekä laadun varmistamisesta. Koulutusohjelma suoritetaan yleensä monimuotokoulutuksena tai verkko-opintoina.
SAK katsoo, että koulutusohjelman päivittäminen on tarpeen, jotta se vastaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Näyttötutkintomestarin koulutusohjelman laajuutta määritettäessä tulee ottaa huomioon, että sen suorittaminen on mahdollista työn ohessa. Koulutusohjelman sisällön osalta on tarkoituksenmukaista antaa opiskelijalle hyvät yleisvalmiudet järjestelmän toiminnasta. SAK painottaa kuitenkin, että jatkossa ammatillisen koulutuksen toimintaympäristön muuttuessa koulutusohjelmassa on entistä selvemmin painotettava osaamisen arvioinnin ja henkilökohtaistamisen osuutta.
Sisältö ja soveltuvuus
Ammatillisen koulutuksen reformi tulee muuttamaan koko näyttötutkintojärjestelmän toimintaympäristön lähivuosina. Arvioijatoiminnan merkitys tulee muuttumaan merkittävästi, kun uusi yhtenäinen laki korvaa erilliset lait ammatillisesta koulutuksesta ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta.
SAK katsoo, että näyttötutkintomestarikoulutuksen sisällön ja soveltuvuuden osalta on tarpeen käynnistää jatkossa nyt esitettyä päivitystyötä perinpohjaisempi koulutusohjelman uudistaminen ja kytkeä se ammatillisen koulutuksen reformin suuntaviivoihin ja aikatauluun. Koulutusohjelman uudistamiseen tulee kytkeä mukaan koulutuksen järjestäjien ohella myös työelämän edustus.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry