Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausuntopyyntö tilastotuotanno…

Lausunnot

Lausuntopyyntö tilastotuotannon muutoksista

SAK:n lausunto Tilastokeskukselle

Tilastokeskus
www.lausuntopalvelu.fi

TK/2330/00.07/2024, LUKE/2820/07 00 02 00/2024

Yleiset kommentit muistioon ja sen vaikutuksiin

Kommenttimme koskevat esitystä, jonka mukaan Työ, palkat ja toimeentulotilastoa karsittaisiin ja Työolo-tilasto lopetettaisiin. SAK vastustaa molempia esityksiä alakohdassa 3 Yhteiskunta ja yhdenvertaisuus esitetyillä perusteilla.

Suomalaisten työorganisaatioiden tuottavuuden ja työntekijöiden hyvinvoinnin kehittämisen kannalta on ensisijaista, että työelämästä on saatavilla laadukasta, laajaa ja eri osapuolien kunnioittamaa tietoa. Ilman uskottavaa aineistoa työelämästä ja sen kehityksestä ei voida tehdä tutkimusta, eikä näin ollen myöskään tehdä tutkimukseen perustuvia suosituksia työelämän ja sen laadun kehittämiseksi.

Vastakkainasettelujen aikakaudella laadukkaan tutkimustiedon merkitys kaikkia palkansaajia koskevissa työelämäasioissa korostuu entisestään. Tilastokeskuksen keräämät työelämäaineistot kuten palkkatilastot ja työolotutkimus ovat vastanneet osaltaan aikamme työelämänkehittämisen keskeiseen vaatimukseen, jossa korostuu oikean ja väärän tiedon erottaminen toisistaan. Työolotutkimuksen pitkä aikasarja on ainutlaatuinen, se antaa luotettavan kuvan työolojen muutoksista Suomessa.

Yhteiskunta ja yhdenvertaisuus

Tilastokeskuksen työolotutkimus on kiinteä osa sitä välineistöä, joilla suomalaisen työelämän tutkijat ja kehittäjät ovat voineet luotettavasti seurata esimerkiksi digitalisaation, koronan ja globalisaation aiheuttamien muutosten vaikutuksia työorganisaatioiden tuottavuudelle ja työntekijöiden hyvinvoinnille.

SAK ei kannata Tilastokeskuksen työolotutkimuksen lakkauttamista. SAK arvioi, että suomalaisen työelämän kehittämisen tietopohja heikkenisi oleellisesti, mikäli esimerkiksi viimeisimpien työelämämuutosten vaikutuksia ei voitaisi luotettavasti arvioida yli sektorirajojen laadukkaiden ja pitkien aikasarjojen avulla. SAK katsoo, että saatavilla olevien aineistojen vähentyminen Tilastokeskuksen työolotutkimuksen poistumisen myötä heikentäisi suomalaisen työelämän tutkimusta ja kehittämistä, millä on negatiivisia seurauksia työorganisaatioiden tuottavuudelle ja työntekijöiden hyvinvoinnille pitkällä aikavälillä. Näillä heikennyksillä on negatiiviset seurausvaikutukset työn tarjontaan ja jopa työurien pituuteen.

SAK:n näkemyksen mukaan palkkatilastointia tulisi yhdistämisen tai lakkauttamisen sijaan kehittää tarkempaan ja kattavampaan suuntaan. Näiden tilastojen rooli on yhteiskunnallisesti tärkeä. Yhteinen ja luotettava käytössä oleva tilastoaineisto on ehdoton edellytys luottamuksen ja sopimisen mahdollistamiseen esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa.

SAK on huolissaan siitä, että ansioiden laajempi ja kattavampi tilastointi heikkenee suunnitellun muutoksen myötä. Tulorekisteriin kerättävät taustatiedot ovat puutteellisia. Tästä syystä SAK pitää tärkeänä, että tulorekisterin lisäksi myös muita jo aiemmin hyödynnettyjä tietolähteitä tullaan jatkossakin käyttämään palkkatilastojen tuottamisessa.

SAK ei kannata muistiossa esitettyjä leikkauksia työelämätietoon.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry