Lausunto makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien veron valmisteverosta annetun lain muuttamisesta
Valtiovarainministeriö
valtiovarainministerio@vm.fi
VM069:00/2013
Esitysluonnoksessa ehdotetaan virvoitusjuomien valmisteveron porrastamista sokeripitoisuuden mukaan kahteen tasoon siten, että virvoitusjuomista kannettavan veron tuotto lisääntyisi 55 milj. euroa vuositasolla.
Esityksellä tavoitellaan valtion tulojen kartuttamista, mutta samalla tavoitteena on ohjata kulutusta vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin. Veronkorotuksen oletetaan siirtyvän kuluttajahintoihin, jolloin näiden tuotteiden kulutus vähenee. Tutkimusten mukaan virvoitusjuomien kysyntä reagoi hintojen muutoksiin, joten sokeria sisältävien virvoitusjuomien valmisteveron korotuksella olisi positiivisia vaikutuksia terveyteen.
Muiden valmisteverojen korotusten tapaan virvoitusjuomien veronkorotuksen vaikutus on pienituloisille suhteellisesti suurempi kuin suurituloisille. Jos virvoitusjuomien veronkorotus vaikuttaa kuitenkin positiivisesti terveyteen, veronkorotuksella voi olla tuloryhmien välisiä terveyseroja pienentävä vaikutus. Terveysvaikutuksia voidaan tehostaa valistuksella.
Virvoitusjuomateollisuus voi kärsiä virvotusjuomien kulutuksen pienentymisestä. Toisaalta osa sokeripitoisten virvoitusjuomien kulutuksesta korvautunee lievemmän verokannan alaisten sokerittomien virvoitusjuomien ja mehujen sekä kivennäisvesien kulutuksen kasvulla.
SAK pitää esitystä sokeripitoisten virvoitusjuomien veron korottamisesta hyvänä. SAK:n mielestä sokeripitoisuus voitaisiin ottaa huomioon myös makeisten ja jäätelön osalta, kun EU:n sokeripitoisuuden ilmoittamisjärjestelmä tulee voimaan vuonna 2017. Lisäksi veron pohjaa tulisi laajentaa kekseihin, kakkuihin ym. makeisten kaltaisiin tuotteisiin veron aiheuttamien kilpailuvääristymien pienentämiseksi.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry