Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausunto luonnoksesta hallituk…

Lausunnot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi työtapaturma- ja ammattitautilaiksi

Lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Sosiaali- ja terveysministeriö, Kirjaamo

PL 32, 00023 Valtioneuvosto

STM114:00/2009

SAK esittää lausuntonaan Sosiaali- ja terveysministeriölle seuraavaa. Luonnosta hallituksen esitykseksi on käsitelty tiiviissä kolmikantayhteistyössä useiden vuosien ajan. Pidämme uudistamista perusteltuna ja tärkeänä, koska nykyinen kolmen vanhan erillislain kokonaisuus ei enää vastaa täysin hyvän lainsäädännön kriteereitä.

Lainsäädännön uudistamisen yhteydessä on käsitelty myös työpaikan vaihdoksen tukea kosteusvauriomikrobien estäessä työskentelyn työpaikalla. Tukimallin sisältö on jo pitkälle valmis ja loput avoimena olevat kysymykset on pikaisesti ratkaistava. Hallituksen esityksen tulee olla valmis myös tältä osin keväällä 2014.

Lainvalmistelu jatkuu myös vielä useiden erityisryhmien, kuten opiskelijoiden ja koululaisten ja työvoimakoulutuksessa olevien osalta. Näiden ryhmien tapaturmavakuutus- ja ammattitautiturva tulee jatko valmistella siten, ettei väliinputoamisia synny uuden lainsäädännön tullessa voimaan 2016.

Vakuutettujen näkökulmasta luonnos ei sisällä suuria muutoksia nykyiseen tapaturmavakuutusturvaan, mutta hallituksen esityksessä on tuotu nykyisen oikeus- ja korvauskäytännön tulkinnat lainsäädäntöön. Uutta on myös eräiden keskeisten määritelmien tuominen lainsäädäntöön. SAK pitää näitä muutoksia tärkeinä lainsäädännön ymmärrettävyyden ja vakuutettujen oikeusturvan kannalta. Ne myös lisäävät tapaturmavakuutusjärjestelmän hyväksyttävyyttä ja vähentävät epäselvyyksiä.

Tapaturmavakuutuksessa epäselvyydet vakuutettujen kannalta ansionmenetyskorvausten korvausperusteissa liittyvät useimmiten vakuutuslääketieteelliseen arviointiin ja erityisesti syy-yhteyden arviointiin. Korvattavien vahinkotapahtumien osalta edellytetään todennäköistä lääketieteellistä syy-yhteyttä. Ymmärrettävyyden lisäämiseksi on perusteltua, että periaate on nähtävillä lainsäädännössä (16 §). Vakuutettujen näkökulmasta asiaan liittyvä vakuutuslääkärin arvio (121 §) ja päätöksen perustelu (127 §) ovat oleellinen osa hyvää korvaustoiminnan prosessia. Etuuksien perusteena olevan vuosityöansion määrittelyn selkeyttäminen (71 § – 72 §) on myös merkittävä epäselvyyksiä vähentävä asia.

Tapaturmavakuutuslainsäädännön uudistamisen rinnalla Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä vakuutuslääkärien työtä kehittäviä työryhmiä. Niiden tarkoituksena on lisätä vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyttä. Työryhmien työn tuloksilla on vaikutusta niin tapaturmavakuutusjärjestelmään kuin muuhunkin sosiaalivakuutusjärjestelmään. SAK pitää hyvänä toimenpiteitä, jotka parantavat etuudensaajien luottamusta ja esimerkiksi muutoksenhaun toimivuus ja nopeus on vakuutuslääkärityön kehittämisen rinnalla olennaista.

Alueellisen soveltamisalan osalta pääperiaate Suomessa tehtävän työn vakuuttamisesta on selkeä ja tärkeä periaate. Työntekijöiden liikkuessa EU-alueella, ETA-maissa ja Sveitsissä EU:n sosiaaliturva-asetukset määrittelevät, missä maassa työntekijän sosiaaliturva on järjestettävä. On myös tilanteita, joissa kolmannesta maasta tullaan EU-alueelle ja edelleen jatketaan tulomaasta toiseen EU-maahan. SAK ilmaisee huolensa käytännön tilanteista, joissa ulkomaisten työntekijöiden osalta tapaturmavakuutusturva ei toteudu ja on epäselvää kenelle vastuu kuuluu. Työvoiman liikkuessa on tärkeää, että työntekijöiden sosiaaliturva on järjestetty aukottomasti. Tämä edellyttää valvonnan toimivuutta.

Tapaturmavakuutus- ja ammattitautilainsäädännön uudistuksessa SAK pitää hyvänä, että valvonta selkeytyy ja toimintaedellytykset paranevat niin Tapaturmavakuutuskeskuksen, vakuutusyhtiöiden kuin työsuojeluviranomaistenkin osalta.

Pysyvän haitan korvaamisen osalta SAK esittää, että pahenevien ja nopeasti kuolemaan johtavien sairauksien osalta (87§ 2 mom.) perustelujen kirjaus korvauksen tarkoituksesta vahingoittuneen itsensä käyttöön saamiseksi hänen elinaikanaan tulisi selkeämmin esiin.

 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry