Hallituksen esitys yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE /2014) täydentämisestä
Opetus- ja kulttuuriministeriö
PL 29
00023 Valtioneuvosto
kirjaamo@minedu.fi
OKM/68/010/2014
Lakiesityksessä esitetään lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Maksujen periminen olisi pakollista kaikille korkeakouluille. Lisäksi lakiluonnoksessa esitetään muutettavaksi tilauskoulutusta koskevaa säännöstöä.
SAK pitää lakimuutosta tarpeellisena, mutta esittää joitakin muutoksia.
SAK pitää maksuttoman koulutuksen periaatetta erittäin tärkeänä. Lukukausimaksuja ei saa ulottaa suomen- ja ruotsinkielisiin tutkintoihin ja suomalaisiin opiskelijoihin. Laissa esitetty rajaus maksuttomuuden piiriin kuuluvista opiskelijoista on selkeä ja johdonmukainen. Tilauskoulutusta koskevan lainkohdan muuttaminen on välttämätöntä.
SAK esittää, että lukukausimaksujen käyttöönotto olisi vapaaehtoista korkeakouluille. SAK pitää kaikille korkeakouluille pakollisia lukukausimaksuja ongelmallisina suhteessa korkeakoulujen autonomiaan. Korkeakoulut voisivat itse päättää perivätkö he maksuja. Joillekin koulutusaloille ja -ohjelmille ulkomaiset opiskelijat mahdollistavat englanninkielisen koulutuksen järjestämisen myös suomalaisille opiskelijoille. Stipendijärjestelmän laatiminen vain muutaman opiskelijan vuoksi ei ole järkevää, varsinkin kun laki olisi tulossa voimaan jo vuoden päästä. Vapaaehtoisuus antaisi muutenkin aikaa korkeakouluille reagoida muutokseen ja mahdollistaisi esimerkiksi markkinoinnin kehittämisen.
Lukukausimaksut vaativat rinnalle toimivan stipendijärjestelmän, joka on avoin ja tasapuolinen. Stipendijärjestelmässä pitää huomioida myös asumisesta ja elämisestä aiheutuvat kustannukset, jotka ovat Suomessa verrattain korkeat. Stipendijärjestelmän pitää tukea ensisijaisesti vähävaraisia lahjakkaita opiskelijoita. Lukukausimaksujen suuruuden kehittymistä ja vaikutuksia pitää seurata ja tarvittaessa maksuille pitää asettaa yläraja.
SAK pitää tärkeänä, että ulkomaisten valmistuneiden opiskelijoiden jäämistä Suomeen työskentelemään edistetään eri keinoin. Tällä hetkellä vain erittäin pieni osa valmistuneista jää Suomeen työskentelemään. Työllistymisen kannalta olisi tärkeää, että tutkintovaatimuksiin lisättäisiin myös kotimaiset kielet. Myös vapaaehtoiseen laajempaan kotimaisten kielten opiskeluun pitää suunnata resursseja ja niitä pitää olla tarjolla riittävästi ulkomaalaisille opiskelijoille. Lisäksi oleskelupien määräaikoja ja muita esteitä pitää tarkastella laajasti.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry