Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot EU:n tutkimuksen ja innovaatio…

Lausunnot

EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma 2021–2027, Horisontti Eurooppa

SAK:n lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle

Työ- ja elinkeinoministeriö
kirjaamo@tem.fi

TEM/1345/00.06.02/2018

SAK pitää hyvänä uuden Horisontti Eurooppa -puiteohjelman määrärahojen osuuden selvää kasvattamista EU:n budjetissa. SAK korostaa tarvetta olla sitomatta kaikkia budjettivaroja, jotta ennakoimattomiin haasteisiin voidaan vastata joustavammin. Tämä edellyttää lisäksi, että työohjelmaa, sen hallinnointia ja suunnittelua kehitetään joustavammaksi niin, että sen puitteissa voidaan toteuttaa tutkimusta myös silloin, kun tarpeet tutkimustoiminnalle syntyvät hyvin nopeasti. Puiteohjelmassa tulee noudattaa avoimen tieteen periaatteita.

Missiolähtöisyys kannatettavaa

Missio-orientoitunut lähestymistapa on erittäin tervetullut, jotta yhteiskuntia läpileikkaaviin mittaviin ongelmiin voidaan löytää kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Tutkimuksen ja innovaatioiden lisäksi missio-orientoitunutta lähestymistapaa voidaan tukea esimerkiksi julkisilla hankinnoilla, lainsäädännöllä ja standardoinnilla.

Horisontti-ohjelman uudistettu kolmen pilarin rakenne on toimiva. On kuitenkin varmistettava, että määritellyt missiot läpileikkaavat kaikki kolme pilaria, eivätkä jää yhden pilarin sisäiseksi menettelyksi.

Sääntöjen yksinkertaistaminen hyödyllistä

Horisontti-ohjelman sääntöjen yksinkertaistaminen on tärkeää, jotta myös pienemmät toimijat voivat hakea rahoitusta ja raportoida tasavertaisin edellytyksin. Rahoituksen hakemiseen ja raportointiin kuluu toimijoilta suhteettoman paljon aikaa. Sääntöjen yksinkertaistaminen mahdollistaa toimijoiden tehokkaamman ajankäytön.

Sosiaaliset innovaatiot myös tärkeitä

Sosiaalisia innovaatioita voitaisiin tukea Horisontti-ohjelmassa vahvemmin. Innovaatioiden tulee kattaa teknologian ja tuotteiden lisäksi myös sosiaalinen vuorovaikutus, organisoitumisen muodot ja organisaatioiden menettelytavat mm. työpaikoilla.

Innovaatiot eivät välttämättä synny lineaarisessa prosessissa vaan erilaisten sektoreiden, järjestelmien ja käsitteiden verkottumisesta ja yhteen nivoutumisesta. Esimerkiksi palveluinnovaatioiden taustalla on useimmiten uudet asiakastarpeet, yhteiskunnalliset uudelleenjärjestäytymiset ja yritysten yhteiskunnallisiin tarpeisiin ja muutoksiin reagointi. Erityisesti asia on näin sosiaalisten innovaatioiden osalta, joista esimerkkinä työmarkkinaosapuolten yhdessä kehittämä työpaikkojen innovaatiotoiminta.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry