Asetus lainsäädännön arviointineuvostosta ja valtioneuvoston ohjesäännön muutos
SAK:n ja STTK:n lausunto luonnoksesta uudeksi valtioneuvoston asetukseksi lainsäädännön arviointineuvostosta ja valtioneuvoston ohjesäännön muutoksesta
Valtioneuvoston kanslia
kirjaamo@vnk.fi
VNK/1893/30/2015
Lainsäädännön valmistelussa on erittäin tärkeää, että perustelut ovat kestäviä ja läpinäkyviä. Vaikutusarvioinnit eri toteuttamisvaihtoehtojen välillä on tehtävä nojaten neutraaliin tietopohjaan ja asiantuntemukseen. Tästä syystä, ja nimenomaan lainsäädännön laadun kehittämiseksi, esitys perustaa valtioneuvoston kansliaan sitoutumaton, asiantuntijoista koostuva vaikutusarviointilautakunta on perusteltu.
Valtioneuvosto kuitenkin rajaa uuden vaikutusarviointielimen tehtävän kapeaksi. Sen painopisteenä olisi arvioida erityisesti esitysten taloudelliset vaikutukset ml. vaikutukset ihmisten ja yritysten toimintaan hallinnollisen taakan näkökulmasta, sekä vaikutukset kuntien tehtäviin ja velvoitteisiin. Kehykseksi toimille hallitus asettaa säädösten ”sujuvoittamisen”.
SAK ja STTK katsovat, että arviointineuvoston tehtävää ei ole perusteltua rajata vain taloudellisten vaikutusten arvioimiseen.
Kuten ministeriöiden, myös VNK:n alaisen arviointineuvoston toimintaan on sisällytettävä taloudellisten vaikutusten rinnalle aina arviointivelvollisuus esitysten työllisyys-, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaikutuksista.
Lainsääsäädäntö- ja mm. rakenteellisten uudistusten tarvetta arvioitaessa on taloudellisten kysymysten lisäksi arvioitava aina työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön suojaa. Erityisesti hallinnollista taakkaa arvioitaessa on tärkeää noudattaa EU:n paremman säätelyn linjauksia. Linjaukset lähtevät siitä, ettei säätelymäärän vähentämisessä tai lisäämisessä tai tiettyjen politiikanalojen sääntelyn purkamisessa tai painoarvon vähentämisessä saa olla kyse eurooppalaisille tärkeiden arvojen, kuten sosiaalisen suojelun, ympäristön suojelun tai perusoikeuksien ml. terveys, kyseenalaistamisesta.
OHRA-toimeenpanohankkeen suositusten mukaan arviointineuvosto voisi olla ainakin aluksi määräaikainen.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry