Arviomuistio yrityskauppojen ilmoituskynnyksen muuttamisesta
SAK:n lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle
Työ- ja elinkeinoministeriö
VN/32496/2021
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on ehdottanut kilpailulain muuttamisesta siten, että entistä suurempi osa yrityskaupoista tulisi kilpailuoikeudellisen arvion piiriin. SAK pitää yrityskauppavalvonnan tiivistämistä perusteltuna.
Arviomuistiosta käy ilmi, että Suomessa ilmoitusvelvollisuuden kynnys on verrattain korkea. Arviomuistiossa käsitellään myös otto-oikeutta, jonka nojalla KKV voisi ottaa käsiteltäväksi myös kynnysarvot alittavia yrityskauppoja. Otto-oikeus on käytössä monessa verrokkimaassa.
Yrityskauppavalvonnan tavoite on ehkäistä kuluttajien kannalta haitallista markkinoiden keskittymistä. Liiallinen keskittyminen johtaa yritysten markkinavoiman kasvuun, joka aiheuttaa kuluttajille haittaa joko hintojen nousun tai laadun heikkenemisen kautta. Palkansaajat ovat merkittävä kuluttajajoukko, joten kuluttajille koituvien haittojen ehkäisy on SAK:n näkökulmasta tärkeää.
Markkinoiden liiallinen keskittyminen voi aiheuttaa haittaa palkansaajille myös alempien palkkojen muodossa. Kilpailun puute voi hidastaa tuottavuuskehitystä. Palkankorotusvara pohjautuu pitkälti tuottavuuteen, joten tätä kautta markkinoiden liiallinen keskittyminen voi johtaa myös heikompaan palkkakehitykseen.
Liiallinen keskittyminen voi johtaa myös työmarkkinoilla ilmiöön, jossa erityisesti paikallisen työnantajan markkinavoima työmarkkinoilla kasvaa haitallisesti. Paikallisesti määräävässä asemassa oleva yritys voi olla työmarkkinoilla monopsonin asemassa. Tämän ilmiön merkitys korostuu, jos palkanmuodostus siirtyy entistä enemmän yritystasolle. Tämäkin näkökulma puoltaa yrityskauppavalvonnan kriteerien muuttamista.
SAK kannattaa kilpailulain muuttamista siten, että ilmoitusvelvollisuuden kriteereitä muutetaan ja alennetaan. Lakiin on syytä sisällyttää myös otto-oikeus, jotta myös ilmoitusrajan alittavat yrityskapat voidaan tarvittaessa ottaa käsittelyyn.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry