Talouskasvu ja työllisyys etusijalle
Palkansaajien keskusjärjestöt vuoden 2003 budjetista:
Ensi vuoden talousarviossa tärkeintä on tukea talouskasvun käynnistymistä ja estää työttömyyden nousu, sillä vientitaantuman pitkittyminen on tosiasia. Suomen talouteen vaikuttaa kansainvälisten suhdanteiden epävarmuuden ohella erityisesti informaatioteknologia- alan kasvun hiipuminen sekä euron alkanut vahvistuminen.
Julkisen talouden liikkumavaraa ja myös yrityksiin luotuja puskureita on käytettävä kotimaisen kysynnän ylläpitämiseen. Siten voidaan parantaa työllisyyttä siinäkin tapauksessa, että viennin kääntyminen selvään nousuun edelleen viivästyy. Tuloratkaisu, johon valtiovalta omilla toimillaan ja veroratkaisuilla osallistuu, tukisi myös talouden vakautta, palkansaajien ostovoimaa sekä työllisyyttä. Hallituksen tulee budjettiriihessä osaltaan luoda edellytyksiä kokoavan ratkaisun synnyttämiselle.
Tarvitaan myös aktiivisen työvoimapolitiikan tehostamista työttömyyden kasvun ja syrjäytymisilmiöiden estämiseksi. Ammatillista koulutusta kohdentamalla ja lisäämällä kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa kasvukeskuksissa voidaan myös parantaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kotimaista tasapainoa.
Kansallisen terveysprojektin edellyttämät lisävoimavarat on sisällytettävä budjettiesitykseen ja kehitettävä sosiaali- ja terveyspalveluja kokonaisuutena. Kunnallisten palvelujen turvaamiseksi valtionosuuksien indeksikorotukset on toteutettava täysimääräisesti. Kriisikuntia on varauduttava tukemaan myös harkinnanvaraisin avustuksin. Kuntaliitoksia ja seudullista yhteistyötä on edistettävä aktiivisin toimenpitein. Julkisen sektorin palkankorotukset ja palkkausjärjestelmien kehittäminen on sisällytettävä talousarvioon.
Verotuksen osalta liikkumavara tulee edelleen käyttää työn verotuksen keventämiseen vaarantamatta hyvinvointipalvelujen rahoitusta. Palkansaajien verotuksen kiristämistä merkitsevä sairasvakuutusmaksun korotusesitys on peruttava tai kompensoitava tuloverotuksen puolella.
Kansantaloutemme reaalista kilpailukykyä on edelleen vahvistettava tulevaisuusinvestoinnein. On panostettava erityisesti aikuisväestön osaamistason nostamiseen varmistamalla ammatillisen aikuiskoulutuksen rahoitus ja saatavuus kaikilla koulutustasoilla. Ammatillisten oppilaitoksille, ammattikorkeakouluille ja yliopistoille on taattava riittävät toimintaedellytykset. Tutkimuksen ja tuotekehittelyn julkinen rahoitus on käännettävä uudelleen nousuun. On huolehdittava perustienpidosta ja varmistettava valtakunnallisesti tärkeiden liikenneväylähankkeiden eteneminen aikataulussa.
Euroopan unionin laajentuminen kiirehtii työntekijöiden työehtovalvonnan parantamista Työsuojeluviranomaisten määrärahoja on lisättävä sekä vanhojen lakisääteisten ja että uusien tehtävien johdosta. Työsuojeluhallinnon toimintamäärärahoihin on sisällytettävä erityinen lisämääräraha ulkomaalaisten työehtovalvonnan organisoimiseksi.
Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Matti Viialainen, SAK puh. 040 760 6250
Pääsihteeri Seppo Junttila, STTK puh. 0400 503 162
Neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty, Akava puh.0400 411 036