Metallin ja PAMin hallitukset kilpailukykysopimuksen kannalla
Metallityöväen liittohallitus on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen mukaisen ratkaisun teknologiateollisuuden työehdoista. Neuvottelutulos menee vielä liiton valtuuston käsittelyyn perjantaina 10. kesäkuuta.
Päätös syntyi Metalliliiton hallituksessa äänestyksen jälkeen luvuin 12–8. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto on tyytyväinen siihen, että sopimus toteuttaa liiton asettamat reunaehdot kilpailukykysopimuksen mukaiselle työehtosopimukselle.
– Nyt on työnantajien vuoro näyttää, että sopimuksella myös luodaan Suomeen uusia työpaikkoja, Aalto korostaa.
Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus hyväksyi perjantaina muun muassa kaupan sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluihin syntyneet neuvottelutulokset. PAM asetti päätöksensä ehdoksi, että myös Metalliliitto on kilpailukykysopimuksessa mukana.
– Päätös ei edelleenkään ollut helppo, mutta tärkeimmäksi perusteluksi nousi nyt orastavan talouskasvun tukeminen ja valtava työttömyys, jota on pyrittävä helpottamaan kaikin keinoin, PAMin puheenjohtaja Ann Selin kuvailee päätöksen taustoja.
Päätös syntyi PAMin hallituksessa äänin 12–4.
SAK:n hallitus asetti perjantaiaamuna Metalliliiton ja PAMin ratkaisut ehdoksi kilpailukykysopimuksen kattavuuden riittävyydelle.
Aikaisemmin SAK:laisista liitoista muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Paperiliitto ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ovat hyväksyneet omien alojensa neuvottelutulokset.
Neuvotteluja käyty vuoden ajan
Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta käynnistyivät viime vuoden keväällä maan hallituksen aloitteesta. Hallitus edellytti työmarkkinajärjestöiltä niin sanottua yhteiskuntasopimusta, joka alentaisi yksikkötyökustannuksia.
Työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät neuvottelutulokseen keskitetystä työmarkkinasopimuksesta eli kilpailukykysopimuksesta 29. helmikuuta. Ammattiliitoilla ja työnantajilla on ollut aikaa neuvotella sopimuksen mukaiset muutokset työehtosopimuksiinsa toukokuun loppuun saakka.
Mikäli kilpailukykysopimus syntyy, on Suomen hallitus ilmoittanut peruuttavansa hallitusohjelmassa olevat noin puolentoista miljardin suuruiset lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Lisäksi hallitus vetää pois työehtoja heikentävät pakkolait ja alentaa työntekijöiden tuloverotusta.