Osa-aikaeläkeläisten määrä on kaksinkertaistunut (28.6.1999)
Osa-aikaeläkeläisten lukumäärä on kaksinkertaistunut alle kahdessa vuodessa ja eri alojen kiinnostus osa-aikaeläkettä kohtaan kasvaa koko ajan. Ikäraja laski vuosi sitten kokeiluluontoisesti.
Määräaikainen laki osa-aikaeläkkeestä ja osa-aikatyöstä astui voimaan 1.7.1998. Määräaikaisella lailla halutaan testata, järjestävätkö työnantajat lyhyempiä työaikoja osa-aikaeläkettä suunnitteleville ja muodostuuko osa-aikaeläkkeestä yksi varteenotettava keino helpottaa ikääntyvien työssä jaksamista. Laki velvoittaa työnantajan järjestämään osa-aikatyötä silloin, kun se on mahdollista. Laki on voimassa ensi vuoden loppuun.
Eläketurvakeskuksen mukaan tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä yhteensä noin 13 600 henkilöä oli osa-aikaeläkkeellä. Yksityisellä sektorilla heitä oli noin 6 500, kunnan palveluksessa olevia noin 4 500 ja valtion palveluksessa olevia noin 2 300. Muiden eläkejärjestelmien, esimerkiksi kirkon, piiristä osa-aikaeläkkeellä oli 270 työntekijää. Kun määräaikaisesta laista neuvoteltiin ja sovittiin vuoden 1997 loppupuolella, osa-aikaeläkeläisiä oli maassamme vain 6 700.
Ennen määräaikaisen lain voimaantuloa julkisella sektorilla osa-aikaeläkeläisiä oli suhteellisesti enemmän kuin yksityisellä sektorilla. Lain voimantulon jälkeen myös yksityinen sektori ja teollisuus ovat kiinnostuneet järjestämään ikääntyville työntekijöille mahdollisuuden osa-aikaeläkkeeseen.
SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Kaija Kallinen muistuttaa, että lainmuutoksen ansiosta yksityisellä sektorilla osa-aikaeläkkeen jatkoksi myönnettävät vanhuuseläke sekä työkyvyttömyys- ja työttömyyseläke eivät enää jää pienemmäksi kuin kokoaikatyön jälkeen määräytyvä eläke. ”Voi sanoa, että pienellä nipistyksellä, joka lopulliseen vanhuuseläkkeeseen tulee, ei ole merkitystä. Lainsäädäntö on siis työntekijän eläkkeen karttumisen kannalta nyt kunnossa”, korostaa Kallinen.
Osa-aikaeläkkeelle pääsyn edellytyksenä on 56 ikävuoden lisäksi se, että työntekijä on ennen osa-aikaeläkevaihetta ollut vakiintuneesti työelämässä. Osa-aikaeläkkeeseen ei vaadita lääkärintodistuksia. Kaija Kallisen mukaan 56 vuoden ikäraja on sopiva. ”Viime aikoinahan on puhuttu paljon ikääntyvien työntekijöiden työssä jaksamisesta. Iän karttuessa tulisi työolojen helpottua. Ja kyllä 56 vuotta on jo sellainen ikä, jolloin vuodet alkavat painaa. Tässä testataan nyt, arvostavatko työnantajat ikääntyviä helpottamalla heidän työtaakkaansa.”
Osa-aikaeläkkeen myöntäminen edellyttää osa-aikaiseen työhön siirtymistä ja ansioiden alenemista lain määräämissä rajoissa. Osa-aikaeläkettä haluavan on siis saatava työnantajansa myötämieliseksi asialle. Kallinen painottaa, että neuvotteluja osa-aikatyöhön siirtymisestä ei kannata jättää viime tippaan, koska työnantajakin tarvitsee aikaa työjärjestelyjen tekemiseen. Osa-aikaeläkkeelle haluavan työntekijän on myös syytä tarkkaan miettiä, millainen työaikajärjestely juuri itselle sopii. Neuvotteluihin kannattaa pyytää apua työpaikan luottamushenkilöltä. Yritys voi myös luoda oman osa-aikaeläkkeelle siirtymismallinsa.
Lisätietoja: sosiaalipoliittinen sihteeri Kaija Kallinen, puh. 7721 444, gsm 040 500 2417.