Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajien perusoikeudet va…

Uutinen

Palkansaajien perusoikeudet vahvistuvat EU:n uudessa perustuslaissa

SAK, STTK ja AKAVA:

EU:n  uusi perustuslaki vahvistaa palkansaajien perusoikeuksia

Suomen palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA antavat tukensa uudelle sopimukselle Euroopan perustuslaista, jonka jäsenmaat allekirjoittavat tänään 29.10. 2004 Roomassa.

Uusi sopimus selkeyttää ja yksinkertaistaa nykyisiä perustuslaillisia sopimuksia. Sen sitovaksi osaksi tulee unionin perusoikeusasiakirja, joka on tähän asti ollut vain poliittinen julistus. Perusoikeuksiksi on kirjattu mm. kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, naisten ja miesten välinen tasa-arvo, työntekijöiden oikeus saada tietoja ja tulla kuulluksi yrityksissä, neuvotteluoikeus ja oikeus työtaistelutoimiin sekä oikeudenmukaiset ja kohtuulliset työolot ja työehdot. Ne ovat keskeisiä asioita myös suomalaisille palkansaajille.

Uusi sopimus tunnustaa työmarkkinajärjestöjen aseman EU-tason neuvottelu- ja sopimusoikeuksineen. Sitova sopimismenettelyn vahvistaminen ja kolmikantaisen valmistelun lisääntyminen antavat hyvät mahdollisuudet kehittää EU:n työelämän pelisääntöjä.

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät tärkeänä, että uudessa sopimuksessa asetetaan tavoitteeksi täystyöllisyys ja sosiaalinen markkinatalous.

Sopimuksen suurimpina puutteina voi pitää vain vähäistä etenemistä määräenemmistöiseen päätöksentekoon erityisesti verotuksessa ja työelämän kysymyksissä. Ongelmia voi aiheutua lisäksi siitä, että talouspoliittinen yhteistyö jää edelleen heikoksi. Huonona järjestöt pitävät myös ylikansallisten ammattiyhdistysoikeuksien puuttumista.

SAK, STTK ja AKAVA pitävät tärkeänä, että työmarkkinajärjestöt Suomessa löytäisivät yhteisen foorumin pohtimaan ja arvioimaan kansallisia etuja Euroopan unionin kehittämisessä. Järjestöt korostavat myös jatkuvan kansalaiskes-kustelun merkitystä Suomen eurooppapolitiikasta ja sen linjauksista.

Lisätietoja:

  • SAK: Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen, puh. 0400 242 376
  • STTK: Kansainvälisten asioiden päällikkö Risto Kousa, puh. 040 501 6510
  • AKAVA: Kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen, puh. 040 772 8861