Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Puheet työministeriön lakkautt…

Uutinen

Puheet työministeriön lakkauttamisesta outoja

Kirsti Palanko-Laaka

SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka Lahdessa:

– Työministeriö on hoitanut mallikkaasti tehtävänsä Paavo Lipposen toisen hallituksen kaudella. Työttömyyden puolittamista lukuun ottamatta hallitusohjelma on toteutunut hyvin. Työministeriön yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa on ollut esimerkillistä. Työelämää kehitettäessä on kunnioitettu vakiintunutta kolmikantayhteistyön periaatetta. Vaalikauden mittavimmaksi uudistukseksi nousi työelämän perustuslaki, työsopimuslaki.

– Tätä taustaa vasten on perin outoa, että kokoomuksessa on nostateltu puheita työministeriön lakkauttamisesta. Kokoomus ohjaisi työministeriön asiat lähinnä kauppa- ja teollisuusministeriölle. Kokoomukselaisessa ajattelussa unohtuu ihmisläheisyys työllisyyspolitiikan hoitamisessa ja työelämän kehittämisessä. Pelkkä taloudellinen kasvu ei riitä auttamaan ihmistä, jos hän on syrjäytynyt työmarkkinoilta. Tällöin tarvitaan tukityöllistämistä, aktiivitoimia ja kuntouttamista. Kuka hoitaisi syrjäytyneitä nuoria, pitkäaikaistyöttömiä, ikääntyneitä tai vajaakuntoisia?

– Myöskään työelämässä työntekijöitä ei voi jättää yksin markkinavoimien varaan. Koventunut kilpailu ja kustannustehokkuus on johtanut erityisesti työvoiman käytössä liialliseen joustavuuteen, epävarmuuteen ja jaksamisen ongelmiin. Nyt tarvitaan toimenpiteitä työntekijöiden turvallisuuden ja jaksamisen lisäämiseksi työelämän jatkuvassa muutoksessa. Tämän turvaa parhaiten ministeriö, jonka nimenomaisena tehtävänä on pitää huolta työntekijöistä, kehittää työyhteisöjä ja niiden henkilöstöä sekä parantaa työssä jaksamista.

– Ruotsissa ay-liikkeellä on huonoja kokemuksia työministeriön lakkauttamisesta. Meidän Suomessa tulisikin välttää muiden tekemiä virheitä.